تجهیزات بلااستفاده آزمایشگاهی از جمله معضلاتی است که مراکز و آزمایشگاهها با آن مواجه هستند. تجهیزات گرانقیمتی که به دلیل عدم ارائه خدمات تعمیر و نگهداری مناسب، از چرخه خدماتدهی خارج و به فراموشی سپرده میشوند. اما این مسئله راهکارهایی دارد که از آن جمله میتوان به شناسایی زیستبوم فناوری و نوآوری صنعت آزمایشگاهی در کشور اشاره کرد؛ زیستبومی که میتواند به نیاز مراکز آزمایشگاهی و آزمایشگاههای فعال کشور پاسخ دهد و با ارایه خدمات تعمیر و نگهداری، چرخ این تجهیزات را به گردش درآورد.
رضا اسدیفرد مدیر شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این خصوص گفت: دسترسی آسان به خدمات آزمایشگاهی با کیفیت و با قیمت مناسب، یکی از چالشهای پیش روی پژوهشگران و صنایع کشور است. همچنین از چرخه خارج شدن این تجهیزات نیز دیگر معضلی است که در این زمینه وجود دارد.
او ادامه داد: ارایه نشدن خدمات تعمیر و نگهداری مناسب و در نتیجه متوقف شدن خدمات دهی برخی تجهیزات ارزشمند، معضلی است که بار مالی زیادی برای این مراکز دارد و ظرفیت این مراکز را بلااستفاده میگذارد.
اسدیفرد با اشاره به اینکه شبکه از سال 93 تاکنون، به دنبال شناسایی و تکمیل زنجیره ارزش آزمایشگاهی در کشور است، بیان کرد: این شبکه به عنوان بستری برای گردآوری و به اشتراکگذاری توانمندیها و امکانات آزمایشگاهی کشور در حوزههای مختلف و پلتفرمی برای تسهیل دسترسی به خدمات آزمایشگاهی با کیفیت، فعالیت میکند.
مدیر شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری همچنین گفت: تعمیر و نگهداری این تجهیزات از خرید مجدد آنها و تحمیل هزینههای هنگفت برای مراکز، پیشگیری میکند. به همین دلیل تلاش کردیم طی این چند سال با کمک توانمندان این حوزه، تجهیزات بلااستفاده را به چرخه خدمت رسانی بازگردانیم.