صفحه اصلی

پلاسمای سرد به عنوان یکی از روش‌های مرسوم در افزایش سلامت و میکروب‌زدایی از مواد غذایی مطرح شده است.

این فناوری یک تکنولوژی جدید و نوظهور است که به طور بالقوه در مراحل فرآوری مواد غذایی و کشاورزی کاربرد دارد و توسعه آن به عنوان یکی از روش‌های پیشنهادی سازمان‌های مختلف جهانی برای افزایش سلامت مواد غذایی مطرح شده است. در ایران هم شرکت دانش بنیان کاوش یاران فن پویا با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری توانسته است گام‌های مثبتی در جهت رفع چالش‌های موجود بر راه صنعتی و تجاری شدن این فناوری بردارد.

 

در حال حاضر کشورمان به واسطه بومی سازی این فناوری در لیست کشورهای پیشرو در زمینه تولید پلاسمای سرد قرار گرفته است. این عرصه یکی از فناوری های پیشرفته است که در ایران ظرفیت های بالای علمی و تخصصی برای توسعه آن وجود دارد.

 

در واقع تخلیه سد دی الکتریک، به عنوان روشی جدید و خلاقانه برای تولید پلاسمای سرد یا غیرحرارتی شناخته می شود که یکی از روش های استرلیزه کردن مواد غذایی و کشاورزی است. میکروب زدایی سطح غذا و جوانه بذر، دو کاربرد اصلی پلاسمای تخلیه سد دی الکتریک محسوب می شود.

 

 

البته این فناوری در صنایعی همچون متالورژی، کشاورزی، پزشکی، پلیمر، تولید کود و صنعت غذایی کاربردی است و می تواند به حفظ ارزش منابع غذایی در هنگام فرآوری و نگهداری از آن کمک کند همچنین از این فناوری برای ضدعفونی کردن بذرها و آب مورد نیاز گیاهان زراعی، افزایش جوانه زنی، اصلاح خاک زراعی، دفع آفات و قارچ های گیاهی و افزایش قابلیت نگهداری مواد غذایی و بافت های زنده از طریق غیرفعال سازی میکروبی و آنزیمی استفاده می شود.