به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی معاونت علمی و فناوری، کالیبراسیون را می توان یکی از ضرورت‌های پژوهش کارآمد و دقیق دانست، فرآیندی که در آن دقت و صحت عملکرد تجهیزات آزمایشگاهی صحه‌گذاری می شوند.
این فرآیند عبارت است از مقایسه دستگاه اندازه‌گیری با یک نمونه استاندارد و تعیین میزان خطای آن ابزار و درصورت لزوم، تنظیم دستگاه در مقایسه با استانداردهای مربوطه و در نهایت افزایش دقت و صحت اندازه گیری.
برای کالیبراسیون دستگاه می‌توان اهداف مختلفی را تعریف کرد اما همان‌طور که گفته شد، افزایش دادن دقت و توانمندی تحقیقات، نتیجه‌ی مهمی است که امکان به دست آمدن نتیجه بهتر را فراهم می‌کند.
به گفته داود قرایلو این کار می‌تواند به کاهش هزینه تعمیرات تجهیزات به دلیل نظارت بر عملکرد آن‌ها کمک کند. همچنین کالیبراسیون ضمن افزایش عمر تجهیزات، موجب کاهش مواد، قطعات و ملزومات مصرفی و نیز جلوگیری از تکرار بی‌مورد آزمونها به‌منظور کسب اطمینان از صحت آزمایش‌ها می شود.
این عضو کارگروه تخصصی TEM شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی معاونت علمی و فناوری، کالیبراسیون را فرآیندی دوره‌ای عنوان کرد که باید نسبت به انجام آن در دوره‌های معین اقدام شود؛ به این شکل که در بازه زمانی مشخص، دستگاه کالیبره شده و روی آن برچسب مخصوصی که شامل تاریخ کالیبره و تاریخ انقضای کالیبراسیون است، درج شود.
پیام آزادی، رابط آزمایشگاه تحقیقات نانو کفا و عضو شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی معاونت علمی با اشاره به این که فرآیند یادشده معمولاً به دو روش انجام می‌شود گفت: نخستین روش توسط پیمان‌کاری خارج از آزمایشگاه صورت می‌گیرد و به‌طور معمول برای کالیبراسیون تجهیزاتی مانند ترازو و دماسنج از پیمان‌کار خارجی استفاده می‌شود. شرکت‌هایی که برای کالیبره کردن تجهیزات آموزش لازم را گذرانده و نمونه‌های استاندارد مربوط به آن را دارا هستند.
وی افزود: اما در روش دوم، کالیبراسیون توسط آزمایشگاه انجام می‌شود. برخی از تجهیزات، توسط کاربر قابل کالیبراسیون هستند که با استفاده از راهنما و نمونه استاندارد، فرآیند کالیبراسیون در داخل آزمایشگاه انجام میشود.
وی در ادامه گفت: کالیبراسیون اجازه می‌دهد که میزان تصحیح لازم را انجام داده و ممکن است خواص اندازه شناختی دیگری نظیر اثر کمیت‌های تاثیر گذار نیز تعیین شود. کالیبراسیون ویژگیهای کارآمدی دستگاه یا مواد مرجع را بوسیله انجام مقایسات مستقیم مشخص می‌کند.
منبع : معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری

ارسال نظر

پاسخ به نظــر بازگشت به حالت عادی ثبت نظر

نظر شما
security code