روشهای نوآورانه در کشت محصولات کشاورزی به کمک فناوریهای پیشرفتهای همچون نانو، شکل تازهای یافته و همین موضوع، امکان ارتقای سلامت، کیفیت و کمیت محصولات را با هزینههای کمتر و سرعتی بیشتر فراهم کرده است. یکی از حوزههای کشاورزی که میتوان رد نانو فناوری را در آن یافت، کشاورزی مبتنی بر آب یا کشت هیدروپونیک است.
فناوری آب کشت و رونق محصولات کشاورزی
کشت هیدروپونیک یا آب کشت یکی از فناوری های پیشرفته در تولید محصولات کشاورزی است که بدون نیاز به بستر خاکی انجام و مواد غذایی مورد نیاز گیاه از طریق محلول مغذی تامین میشود. روشی فناورانه ای که به سرعت گسترش یافته و شمار کشورهایی که از این روش استفاده میکنند بیشتر شده است.
توسعه و رونق کشت محصولات به این روش، به تجهیزاتی نیاز دارد که تامینکننده اکسیژن یکی از همین تجهیزات است. محصولی که توسط فعالان فناور شرکت دانش بنیان نانو حباب انرژی در داخل کشور ساخته شده است.
عارف دادگستر مدیرعامل این شرکت دانش بنیان بیان کرد: استفاده از دستگاه نانو اکسیژن واتوکس ایران ساخت برای کشت گوجه فرنگی در گلخانه هیدروپونیک زمینه را برای افزایش 20 درصدی در برداشت محصول فراهم کرده است.
کمک به کشت هیدروپونیک با دستگاه نانو حباب ایران ساخت
وی با بیان اینکه ریشه گیاهان برای عملکرد طبیعی خود به اکسیژن نیاز دارند ادامه داد: این دستگاه غنای اکسیژن را افزایش می دهد و به ریشههای گیاه، به ویژه شبها که به اکسیژن بیشتری نیاز دارد کمک میکند.
این فناوری میتواند برای کشت دیگر صیفی جات و میوه ها نیز مورد استفاده قرار بگیرد، به گفته دادگستر، از آنجایی که آب مورد استفاده در بیشتر گلخانهها از چاه یا آبهای زیرزمینی تامین میشود که کیفیت مناسبی از منظر میزان اکسیژن ندارند، با این سامانه با افزایش میزان اکسیژن آب، کیفیت آب افزایش قابل ملاحظهای پیدا کند.
آزمایشهای انجام شده نشان میدهد که با استفاده از این فناوری ارزش غذایی در محصول بین 25 تا 30 درصد افزایش مییابد که این موضوع در مورد صادرات محصولات اهمیت زیادی دارد.
وی بهبود کیفیت آب آبیاری، کاهش مصرف آب و بهبود ساختمان ریشه را از مزایای استفاده از نانو حباب ایران ساخت دانست و گفت: از دیگر مزایای استفاده از این دستگاه در روش هیدروپونیک میتوان به افزایش توان فیزیکی گیاه، افزایش مقاومت بوتهها در مقابل بیماریهای قارچی، افزایش قابل توجه میزان تولید محصول و ارتقا ارزش غذایی محصول اشاره کرد.
این فعال فناور همچنین بیان کرد: از فناوری نانو حباب تاکنون در تصفیهخانه استفاده شده و پس از تاییدیه عملکرد این فناوری، برای کشت ماهیهای خاویار و قزلآلا نیز مورد استفاده قرار گرفته است.