در تولید محصولات تخمیری نمیتوان از شیرهای دارای آنتیبیوتیک استفاده کرد زیرا آنتیبیوتیکها از رشد میکروارگانیسمهای مفید مورد استفاده در محصولات جلوگیری و یا روند رشد آنها را دچار اختلال میکند، بنابراین محصول تولید شده با این شیر خام، کیفیت مناسبی را نخواهد داشت و عملاً بافت مناسب تشکیل نمیشود.
به منظور تعیین وجود یا عدم وجود آنتیبیوتیک در شیر خام، امروزه از کیتهای خاصی استفاده میشود که علاوه بر دقت عمل، از سرعت بسیاری نیز برخوردار هستند. یکی از روشهای سریع برای ارزیابی وجود آلودگی نمونههای شیر به آنتیبیوتیکهای تتراسایکلین و بتالاکتام استفاده از کیتهای تشخیص سریع آنتیبیوتیک در شیر است.
زمانی که دارو به صورت تزریقی، موضعی یا خوراکی به انسان یا حیوان تجویز میشود مقداری از آن در بدن تجمع مییابد که به آن باقیمانده آنتی بیوتیک گفته میشود. این باقیمانده آنتی بیوتیک در خون، بافت های عضلانی و مایعات بدن نظیر شیر قابل تشخیص است و در صورت مصرف شیر حیوانی که آنتی بیوتیک برای آن تجویز شده است، باقیمانده آنتی بیوتیک موجود در شیر میتواند برای مصرف کننده و صنایع تخمیر شیر زیان آور باشد.
کیتهای تشخیص سریع ایرانساخت با تکیه بر دو فناوری نانو و زیستی، در حوزه محصولات همگرا به شمار میروند. هدف از تولید این کیتها ابتدا جلوگیری از واردات و سپس ورود به بازارهای جهانی برای ارز آوری است.
یکی از مزیتهای این فناوری، سرعت عمل آن است به طوری که در مدت زمان کمتر از 5 دقیقه میتوان نتیجه را با حساسیت بالا به دست آورد، این کیت ها به زودی روانه بازار میشوند.