کارگروه SPM با هدف افزایش دانش فنی پژوهشگران و محققان، پس از بررسی ویژگی‌ها و چگونگی اندازه‌گیری نیروی چسبندگی که با استفاده از میکروسکوپ AFM انجام می‌شود، به یافته‌های تازه‌ای دست یافت که این دستاورد علمی در قالب مقاله‌ای علمی در یک نشریه علمی منتشر شد.

به گزارش پایگاه خبری شبکه آزمایشگاهی فناوری‌ های راهبردی، شناخت ویژگی‌های تجهیزات آزمایشگاهی و بررسی ویژگی آن‌ها، یکی از بسترهای کار پژوهشگران در حوزه‌های گوناگون است. پژوهشگاه‌ها، مراکز دانش و فناور، با مطالعه و به‌کارگیری تجربیاتشان در کار با دستگاه‌ها و گردآوری دانش و تجربیات پیرامونی، دانش افزوده‌ای را به ارمغان می‌آورند که در قالب مقاله‌های علمی می‌تواند راه را برای دیگر پژوهشگران این حوزه هموار کند.

 

نیروهای سطحی مواد و اثر متقابل مولکول‌های آنها بر هم، نقش مهمی در بسیاری از فرآیندهای فیزیکی و شیمیایی ایفا می‌کنند، به طوری که اندازه‌گیری این نیروها و بررسی سازوکار و عوامل مؤثر بر آنها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.


نیروی چسبندگی در علوم مختلف از جمله علوم داروئی و پلیمری نقش دارد. به عنوان مثال در علوم داروئی، کنترل چسبندگی سطحی بین ذرات دارو با یکدیگر، ذرات دارو و حامل‌های دارو و نیروهای چسبندگی بین ذرات و مخاط دستگاه تنفس در سیستم‌های استنشاقی پودر، برای بررسی نقش ذرات ریز و مؤثر دارو در بدن، دارای اهمیت بسیاری است. در سیستم‌های دارویی جدید، دستیابی به ذرات دارویی ریز و نفوذ‌کننده به مواضع هدف، مورد تحقیق و بررسی قرارمی‌گیرد.


میکروسکوپ نیروی اتمی ابزاری قدرتمند در بررسی و مطالعه گستره متنوعی از مواد در مقیاس نانو است. در میکروسکوپ نیروی اتمی، یک سوزن تیز متصل به تیرک، سطح نمونه را روبش می‌کند، نیروهای درگیر بین سوزن و سطح نمونه باعث خم‌شدن یا انحراف تیرک شده و یک آشکار‌ساز میزان انحراف تیرک را اندازه می‌گیرد. با تبدیل میزان انحراف به واحد نیرو، نیروهای درگیر بین سوزن و سطح محاسبه می‌شوند.

 

 

با توجه به اهمیت اندازه‌گیری و تعیین نیروی چسبندگی و امکان مطالعه آن به کمک دستگاه AFM، بررسی این موضوع و نگارش مقاله‌ای در خصوص معرفی و چگونگی اندازه‌گیری نیروی چسبندگی به کمک این میکروسکوپ در کاربردهای مختلف در دستور کار کارگروه SPM قرار گرفت.


نتیجه این مطالعات در قالب مقاله‌ای آماده و در نشریه JOURNAL OF ADHESION SCIENCE AND TECHNOLOGY ازانتشارات Taylor and Francis چاپ شد تا در اختیار علاقمندان قرار گرفته و مورد بهره‌برداری قرار بگیرد.
علاقمندان به مطالعه این مقاله می‌توانند با مراجعه به لینک https://doi.org/10.1080/01694243.2020.1798647 متن مقاله را دریافت کنند.


کارگروه تخصصی دستگاه SPM شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی، فعالان پژوهشگر و آزمایشگاه‌های فعال در این حوزه را گرد هم آورده است که با تعامل و هم‌افزایی، زمینه انتقال دانش و به اشتراک‌گذاری تجربیات را با انتشار مقاله‌های علمی، برگزاری دوره‌های آموزشی، نشست‌های دوره‌ای و... در این حوزه فراهم می‌کنند.

 

 

کلمات کلیدی : شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی,مقاله,میکروسکپ پروبی روبشی SPM

ارسال نظر

پاسخ به نظــر بازگشت به حالت عادی ثبت نظر

نظر شما
security code