الگوی قابل اجرای شبکه آزمایشگاهی در عرصه حکمرانی
رضا اسدی فرد، مدیر شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی در مراسم یازدهمین نشست مدیران مراکز عضو شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی، عنوان کرد: نیازمند پیادهسازی و اجرای الگوهای مطلوب ارائه خدمات مردمی در قالب ساختارهای چابک و کارآمد هستیم، وی افزود: شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی از این حیث یک الگوی مطلوب برای حکمرانی نیز به شمار میرود. چرا که این مجموعه با وجودی که خدمات، تجهیزات و امکانات بیش از ۱۸۰۰ مجموعه آزمایشگاهی اعم از دولتی و خصوصی در سراسر کشور را به اشتراک گذاشته، زمینهساز ارائه بیش از سه میلیون خدمت آزمایشگاهی در سال شده است، در حالی که با یک ساختار کوچک و چابک اداره میشود.
اسدیفرد ادامه داد: شاید تصور اولیه از شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی به عنوان گرداننده این ساختار، یک سازمان عریض و طویل با تعداد زیادی نیروی انسانی باشد، اما این مجموعه همچنان پس از دو دهه فعالیت و پنجاه برابر شدن حجم فعالیتها، اعضا و خدمات خود، در قالب یک ساختار بسیار کوچک و چابک اداره میشود.
وی با بیان اینکه ساختار چابک و رویکرد همافزای شبکه آزمایشگاهی، الگوی مطلوبی برای حکمرانی است ادامه داد: کار شبکه آزمایشگاهی طی این دو دهه علیرغم کوچکی و چابکی، یک نوآوری مثال زدنی در عرصه سازمانی و حکمرانی به شمار میرود بر این باوریم آن بخشی از کارها که امکان انجام آنها توسط بخش خصوصی وجود دارد باید توسط این بخش و به کمک مجموعههای خصوصی انجام شود. بر همین اساس، بخش قابل توجهی از خدمات شبکه آزمایشگاهی از جمله تعمیر و احیای تجهیزات آزمایشگاهی، تأمین مواد مرجع، استقرار سامانهها و نرمافزارهای آزمایشگاهی و غیره، با همراهی بخش خصوصی است.
مدیر شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی ادامه داد: اگر چنین نگرشی در دولت و سایر بخشها نیز حاکم شود، میتوان کارهای بزرگ و تحولآفرین را در دل یک ساختار کوچک به ثمر رساند. هیچ وقت به این فکر نیفتادیم که یک زیرساخت را از صفر توسعه دهیم زیرا بر این باوریم که بخش خصوصی دارای تخصص و توانمندیهای بیشتری است و کار را بهتر انجام میدهد. این که شبکه آزمایشگاهی بیست ساله شده، به دلیل این است که خودش را خیلی بزرگ نکرده و عمدتا بر روی عملکرد تمرکز داشته است.
وی با اشاره به ضرورت پیادهسازی رویکردهای تحولی در دهه سوم فعالیت شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی عنوان کرد: ایدههای نوآورانه و تحولاتی که در شبکه اتفاق افتاده همگی توسط اعضای همین شبکه، اعضای کارگروه های تخصصی و کارشناسان مراکز عضو ارائه و پیادهسازی شده است و از اعضای جدید تقاضا میکنم که با ارایه ایدههای جدید، زمینهساز تحولات جدید و رو به جلوی دیگری در شبکه آزمایشگاهی باشند.
اسدیفرد، با تأکید بر ضرورت توجه به ایجاد زیرساختهای آزمایشگاهی منطبق با ابعاد و استانداردهای جهانی گفت: یکی از نقاطی که جای کار داریم، توجه به ارائه خدمات آزمایشگاهی مطلوب با زیرساخت آزمایشگاهی در سطح جهانی است و باید در حوزههای مختلفی که می تواند مزیت فناورانه کشور باشند یا با موضوع اقتدار و امنیت کشور مرتبط است به طور جدی کار کنیم.
وی افزود: در حوزه توسعه فناوری جزو برترینهای منطقه و دنیا هستیم و این ظرفیت را داریم با همکاری یکدیگر، این کار را در ابعاد بینالمللی انجام دهیم و در این حوزه آزمایشگاههای بخش خصوصی میتوانند نقش آفرینی اثربخشی داشته باشند.