مجموعه آزمایشگاهی دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل در استان مازندران در پاییز 1399 موفق به ثبت آزمایشگاههای مختلف شامل آزمایشگاه مرکز پردازش سریع شهید رضا حاجی زاده، آزمایشگاه تحقیقاتی الکتروشیمی و مواد پیشرفته، آزمایشگاه تحقیقاتی جامع دامپزشکی و آزمایشگاه زیستفناوری و گیاهان دارویی در شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی شده است.
سمیه رهایی مدیر آزمایشگاه مرکزی تخصصی فناوریهای نوین آمل گفت: فعالیتها و خدمات این مجموعه با توجه به حوزه کاری چهار دانشکده موجود در دانشگاه، شامل دانشکده زیستفناوری، دانشکده مهندسی فناوریهای نوین، دانشکده گیاهان دارویی و دانشکده دامپزشکی تعریف و تعیین شده است.
وی با بیان اینکه در هر یک از مجموعههای فعال در شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی در زمینه ارائه خدمات بنا به تخصص، یک تا دو نفر کارشناس از محل فارغالتحصیلان دانشگاه مشغول به کار هستند، گفت: تجهیزات این مجموعه شامل ریل تایم پی سی آر، الایزا ریدر، کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا، میکروسکوپ اینورت، استریومیکروسکوپ، فریز درایر، دستگاه پتانسیواستات و گالوانواستات است.
رهایی ادامه داد: خدمات آنالیز نیز شامل تشخیص مولکولی، تعیین سمیت سلولی به روش MTT، اندازهگیری افلاتوکسین و مایکوتوکسین، ایمونوهیستوشیمی، الایزای ویروسی، پاتولوژی، کالبدگشایی، آزمون امپدانس، تست ابرخازن، تست پلاریزاسیون و تست ولتامتری چرخهای است.
طراحی کیت تشخیص کرونا و مواد ضدعفونیکننده
وی با بیان اینکه در ابتدای شروع کرونا، فعالیتهای پژوهشی محدود شد، عنوان کرد: اعضای هیئت علمی دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل با مشارکت فعالی که داشتند، فعالیتهای ارزشمندی ازجمله طراحی کیت تشخیص کووید-19 به کمک تکنیک واکنش زنجیره پلیمراز (PCR) و تولید مواد ضدعفونیکننده مانند بیواتانول را ارائه دادند.
رهایی با اشاره به اینکه مجموعه آزمایشگاهی دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل توانسته است از ظرفیت علمی اساتید در ارائه خدمات بهره گیرد و هزینه نیروی انسانی و مواد مورد نیاز خود را از محل درآمدزایی خدمات پرداخت کند، افزود: این مجموعه با ایجاد یک پلتفرم مناسب در ارائه خدمات آزمایشگاهی به مراکز پژوهشی و دانشگاههای موجود در استان و خارج از استان توانسته است پیشرفت خوبی در ارائه خدمات و درآمدزایی در سال 1400 نسبت به سال گذشته داشته باشد.
پژوهشهای متنوع و برگزاری دورههای تخصصی
این فعال حوزه آزمایشگاهی بیان کرد: از پروژههای پژوهشی مهم این مجموعه میتوان به بررسی میزان خوردگی قطعات صنعتی، اندازهگیری خواص الکتروشیمیایی مواد در ابرخازنها، خدمات نمونهبرداری و بافتبرداری از اعضا حیوانات آزمایشگاهی و اندازهگیری فاکتورهای بیولوژیکی آن اشاره کرد.
لزوم تأمین اعتبار کافی جهت خرید تجهیزات
رهایی با اشاره به مهمترین نیازها و دغدغه این مجموعه گفت: تأمین اعتبار کافی جهت خرید تجهیزات نیمه پیشرفته و پیشرفته جهت ارائه خدمات بیشتر، حمایت از آموزشهای تخصصی نیروهای کارشناسی و حمایت از استقرار استانداردها از اصلیترین موضوعات پیش رو هستند.
این فعال حوزه آزمایشگاهی با اشاره به اینکه شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی بستر بسیار مناسبی برای انجام و توسعه فعالیتهای پژوهشی فراهم آورده، افزود: در این راستا شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی امکان دسترسی سریع پژوهشگران به خدمات و تجهیزات موجود در سایر مراکز تحقیقاتی و ارائه یارانه و پژوهانه به اعضای هیئت علمی، دانشجویان، شرکتها و صنایع را فراهم کرده است.