دکتر حسین دهقان مدیر مجموعه آزمایشگاه های مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه شاهد با اشاره به آغاز فعالیت این مرکز از سال 1381 گفت: پس از دریافت موافقت قطعی در سال 1385، از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، فعالیت خود را به طور گستردهای در حوزه گیاهان دارویی تعریف و اجرایی کردیم. براین اساس مرکز دارای سه گروه علوم پایه، پزشکی و کشاورزی در حوزه گیاهان دارویی است.
دهقان با بیان اینکه مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دارای آزمایشگاههای مختلفی برای توسعه فعالیتهای پژوهشی، فناورانه و نیمه صنعتی در این حوزه است ادامه داد: آزمایشگاههای آنالیز مواد، فیتوشیمی، استخراج و فرمولاسیون، فیزیولوژی گیاهی، بیوتکنولوژی، کشت بافت و واحد تولید نیمه صنعتی فرآورده های گیاهی در این مجموعه ارائه خدمت میکنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه شاهد ادامه داد: آزمایشگاه های مرکز تحقیقات گیاهان دارویی ضمن عضویت در شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی، ارائه دهنده خدمات آزمایشگاهی به سایر مراکز تحقیقاتی و شرکت های تولیدی هستند.
ارائه خدمات آزمایشگاهی به طرحهای پژوهشی در حوزه گیاهان دارویی
مدیر مجموعه آزمایشگاه های مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه شاهد با اشاره به ارائه خدمات برای توسعه طرحهای پژوهشی و کاربردی گفت: در این مرکز چندین طرح پژوهشی و کاربردی در زمینه های تولید، به نژادی و به زراعی گیاهان دارویی، استخراج و تعیین مقدار مواد موثره گیاهی، بررسی اثرات بیولوژیک و بالینی آنها، فرمولاسیون فرآورده های گیاهی مراقبت از پوست، دهانشویه گیاهی، پوششهای چند منظوره میوه، نوشیدنی های فراسودمند، همچنین تولید نیمه صنعتی و پالایش اسانسهای گیاهان دارویی، اجرا شده و یا در حال اجرا هستند.
وی با اشاره به اشتغال مجموعا 10 نفر در قالب هیئت علمی، کارشناس، کارمند و نیروی خدماتی به طور مستقیم و تمام وقت گفت: همچنین متخصصینی هم در غالب همکار و کارشناس طرح های پژوهشی مصوب، با مرکز تحقیقات همکاری دارند که به طور میانگین مجموع این افراد در سال به 15 نفر می رسد. به طور میانگین سالانه حدود 20 دانشجو از سایر دانشگاه ها و مراکز علمی کشور از خدمات مشاوره و راهنمایی اعضای هیئت علمی مرکز استفاده میکنند.
تنوع در تجهیزات آزمایشگاهی حوزه گیاهان دارویی
مدیر مجموعه آزمایشگاه های مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه شاهد به انوع آزمونهای قابل ارائه در این آزمایشگاهها اشاره کرد و افزود: تست های تضمین کیفیت فرآورده های گیاهی، دارویی و غذایی، فرمولاسیون و تولید داروهای گیاهی و فراورده های آرایشی بهداشتی، جداسازی و خالص سازی ترکیبات موثره گیاهان دارویی، بخشی از این خدمات به شمار میرود.
وی افزود: شناسایی کمی و کیفی اسانس و عصاره های گیاهی، تعیین مقدار سدیم پتاسیم و کلسیم، تعیین مقدار ازت و پروتئین، تعیین مقدار اسید های چرب، تعیین مقدار کربوهیدرات، انجام آنالیز های بیولوژیکی (آنتی اکسیدان، آنتی باکتریال، ضد قارچ)، اندازه گیری ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی و غیره، انجام آنالیزهای مولکولی از جمله الکتروفورز پروتئین و DNA از دیگر خدمات آزمایشگاهی این مجموعه است.
عضو هیئت علمی دانشگاه شاهد درباره فرآیند آگاهی از خدمات قابل ارائه و نحوه دریافت آنها گفت: فهرست تجهزات این مجموعه آزمایشگاهها در سایت دانشگاه شاهد و بخش مرکز تحقیقات گیاهان دارویی مشاهده است. همچنین سایت شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی، فهرست کاملی از تجهیزات و خدمات قابل ارائه توسط این مرکز را معرفی کرده است.