صفحه اصلی

نشست تخصصی برنامه بین‌المللی مقایسات بین آزمایشگاهی اندازه‌گیری نانوذرات، با حضور نماینده ایران و نمایندگان 6 کشور دیگر در بانکوک برگزار شد.

به دنبال برگزاری مقایسه بین آزمایشگاهی اندازه‌گیری نانوذرات با استفاده از روش‌های پراکندگی نور پویا (DLS)، میکروسکوپ نیروی اتمی (ANF)، میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) با مدیریت مرکز NANOTEC تایلند و حضور 7 کشور در سال جاری، نشست کارشناسان این کشورها به منظور جمع‌بندی نتایج و بحث و تبادل نظر بین کارشناسان و متخصصین اندازه‌شناسی، به میزبانی تایلند برگزار شد.

 

این نشست، دوشنبه دوم مهرماه جاری به میزبانی مرکز ملی فناوری نانو تایلند (NANOTEC) و با حمایت فروم آسیایی نانو (ANF) و حضور نمایندگان ۱۷ مرکز تحقیقاتی از 7 کشور ایران، انگلستان، تایلند، اندونزی، مالزی، تایوان و فیلیپین برگزار گردید.

 

در این برنامه، ابتدا «وی ان فو» از مدیران مرکز اندازه‌گیری و استاندارد (CMS) به موضوع اندازه‌گیری و استاندارد در بخش توسعه کیفی محصولات پرداخت.

 

سپس «ویکتوریا کولمن» از موسسه ملی استاندارد استرالیا، در مورد چگونگی اندازه‌گیری نانوذرات مطالبی را ارایه کرد. وی درباره روش‌های صحیح اندازه‌گیری و محاسبات، راهبردهای محاسبات عدم قطعیت و وابستگی برخی اندازه‌گیری‌ها به روش انجام آزمون و همچنین نکات کلیدی اتخاذ راهبرد صحیح در حوزه اندازه‌گیری، مطالبی را ارائه کرد.

 

کولمن، نتایج مختلفی از آزمون‌های انجام شده با روش‌های استاندارد را با هم مقایسه نموده و در نهایت نمونه‌ای از اهمیت انتخاب راهبرد صحیح اندازه‌گیری را به حضار نشان داد.

 

در ادامه، «جاریا بوجاررن»، مدیر گروه نانومترولوژی موسسه ملی مترولوژی تایلند، درباره تأثیر مقایسات بین آزمایشگاهی در کیفیت اندازه‌گیری مراکز به سخنرانی پرداخت.

 

در نوبت عصر این نشست، نمایندگان کشورها به ارایه نتایج مقایسات بین آزمایشگاهی خود پرداختند. نماینده ایران نیز که از طرف کارگروه استاندارد و ایمنی ستاد فناوری نانو در این نشست تخصصی حضور داشت، نتایج آزمون‌های 4 مرکز عضو شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی شرکت کننده در این مقایسات را ارائه کرد.

 

پس از ارایه نتایج کشورها، بحث و تبادل نظر درباره چگونگی انجام آزمون‌ها و تحلیل نتایج صورت گرفت و در ادامه «وی ان فو»، خلاصه‌ای از نتایج مقایسات بین آزمایشگاهی انجام شده در دوره قبل را ارائه کرد.

 

شایان ذکر است از ایران، دانشگاه صنعتی شریف، پژوهشگاه صنعت نفت، مرکز پژوهش متالورژی رازی و بنیاد علوم کاربردی رازی از اعضای شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی ، در این برنامه از آزمون مقایسات بین آزمایشگاهی بین‎المللی شرکت داشتند.

 

لازم به ذکر است که در سال ۲۰۱۴ نیز سه مجموعه آزمایشگاهی کفا، پژوهشگاه صنعت نفت و پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی، دیگر اعضای شبکه آزمایشگاهی، در مقایسات بین آزمایشگاهی که توسط ANF برگزار شده بود، شرکت داشته و این دومین حضور نمایندگان ایران در مقایسات بین آزمایشگاهی بین المللی است.