دوره آموزشی غیرحضوری «کروماتوگرافی گازی (GC) پیشرفته» از تاریخ ۱۵ اردیبهشتماه در سایت آموزش نانو در اختیار کاربران قرار میگیرد. این دوره شامل ۵ ساعت ویدیو و متن آموزشی است. آزمون پایان دوره، ۳۰ اردیبهشتماه الی ۷ خردادماه برگزار خواهد شد و شرکتکنندگانی که موفق به کسب نمره بالای ۵۰ درصد شوند، گواهی پایان دوره را دریافت میکنند.
مهمترین و پرکاربردترین روشهای جداسازی، روشهای کروماتوگرافی هستند که در آن اجزای یک آنالیت بر مبنای جدایش فیزیکی و طی توزیع در دو فاز ساکن و متحرک، جدا میشوند؛ در میان انواع روشهای کروماتوگرافی، کروماتوگرافی گازی (GC) یک ابزار قدرتمند و پرکاربرد برای جدا کردن اجزای یک مخلوط پیچیده طی فرایند جذب و حلالیت است. دستگاه کروماتوگرافی گازی شامل بخشهای مختلفی است که از آن جمله میتوان به گاز حامل، سیستم تزریق، ستون، آون ستون، آشکارساز و پردازشگر داده اشاره کرد.
قلب GC ستون کروماتوگرافی است که در برگیرنده فاز ساکن بوده و به صورت مداوم توسط فاز متحرک پالایش میشود. فرایند کروماتوگرافی گازی در ستون اتفاق میافتد؛ نمونه به سیستم تزریق وارد میشود و اگر نیاز باشد به فاز گازی تبدیل شده و سپس با کمک فاز متحرک به ستون منتقل میشود. در ستون جزءبندی بر اساس حلشوندگی اجزا در فاز ساکن اتفاق میافتد؛ فشار بخار بالاتر یک جزء نشاندهنده سهم بیشتر آن در فاز متحرک است که از خلال ستون سریعتر حرکت میکند. بر این اساس و به صورت ایدهآل، اجزای آنالیت، ستون را در زمانهای متفاوتی ترک میکنند و به آشکارساز میرسند که به دنبال آن، سیگنالهای تقویت شده و خروجی کمّی حاصل از فرایند جداسازی اجزا گزارش میشود.
گفتنی است در حال حاضر، دستگاه کروماتوگرافی گازی در داخل کشور تولید میشود و کارگروه تخصصی نیز در شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی در این حوزه فعالیت دارد.