صفحه اصلی

ایده‌های نوآورانه، روش‌های خلاقانه از جمله روش‌های نوین در کاربرد تجهیزات آزمایشگاهی، ارائه محصولات و خدمات دانش‌ بنیان جزو دارایی‌های فکری و ناملموس شناخته می‌شوند.

به گزارش پایگاه خبری شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی، می‌دانیم که نوآوری و دارایی‌های فکری مهم‌ترین سرمایه‌های شرکت‌های دانش‌ بنیان هستند، این دارایی‌ها تحت سایه مالکیت فکری صیانت می‌شوند.

 

اما مفهوم مالکیت فکری چه معنایی دارد؟ با توجه به کاربردها و گستردگی این مفهوم، شاید ارائه تعریف ساده‌ای از آن کار چندان آسانی نباشد. اما به طور عمومی هنگام خریدن یک کتاب، کالای دیجیتال یا دستگاه الکترونیکی، می‌دانیم که مالکان اصلی و اولیه، پدیدآورندگان ایده و نوآوری هستند که منجر به خلق محصول یا خدمت نوآورانه شده است.

 

صاحب نوآوری یا اختراع، اگرچه صاحب روش یا ایده‌ای است که نمود بیرونی ندارد اما منجر به تغییر و ایجاد محصول یا خدمتی جدید شده است. تعریف جامعی که کنوانسیون تاسیس سازمان جهانی مالکیت فکری ارائه داده حقوق مالکین فکری را شامل فعالیت‌های ادبی، هنری، علمی، اختراعات در تمام زمینه‌‌های ناشی از تلاش انسانی، اکتشافات علمی، طرح‌های صنعتی، علام تجاری و حمایت در برابر رقابت غیر منصفانه می‌داند؛ حتی حوزه‌های دیگری چون حمایت از گونه‌های گیاهی، طرح‌های ساخت مدارهای، یکپارچه، اسرار تجاری و اطلاعات محرمانه و دانش سنتی، منابع ژنتیکی و فرهنگ و ادب عامه در زیر سایه حقوق مالکیت فکری قرار می‌گیرند.

 

حقوق مالکیت فکری به صاحب ایده نوآورانه، مخترع یا مالک یک حق اختراع، علامت تجاری یا مؤلف یک اثر این امتیاز را می‌دهد که از اثر خودش بهره‌مند شده و روی آن سرمایه‌گذاری کند.

 

 این حقوق، مجموعه‌ای از قوانین و مقرراتی است که از اثرات ناشی از فکر، خلاقیت و ابتکار بشر حمایت کرده و در این راستا یک سری حقوق مادی محدود به زمان و حقوق معنوی به پدیدآوردنده اعطا می‌کند.

 

حقوق مالکیت فکری، زمینه و زیرساختی است که می‌تواند به رونق کسب‌وکارهای دانش‌ بنیان و خلاق منجر شود و رونق اقتصادی، توسعه فناوری و پژوهش‌ها را در عرصه رقابت‌های فناورانه و نوآورانه پدید بیاورد.

 

همچنین یک روش آزمایشگاهی و توسعه یک کاربرد تازه در تجهیزات آزمایشگاهی می‌تواند به عنوان یک نوآوری در نظر گرفته شده و حقوق مالکیت فکری از آن صیانت کند.

 

تنوع و گستردگی دستاوردها و فعالیت‌های زیست‌بوم اقتصاد دانش‌بنیان، گسترده‌تر از قبل شده است و مالکیت فکری به عنوان یکی از نیازهای اساسی شرکت‌های دانش‌بنیان و خلاق به شمار می‌رود. خدمات حقوقی در حوزه فعالیت این کسب‌وکارها، یکی از خدمت‌هایی است که ناظر به نیاز فعالان زیست‌بوم نوآوری، با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به آن‌ها ارائه می‌شود.