به گزارش پایگاه خبری شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی، نخستین نشست هماندیشی فعالان گوهرسنگها در مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران، با حضور مهندس مجتبی نسب دبیر شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی، مرتضی هاشمپور سرپرست مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران و سید ابومحمد هاشمی مجری طرح توسعه صنعت گوهرسنگ کشور و گروهی از فعالان بخش خصوصی و دولتی در این حوزه به میزبانی مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران برگزار شد.
نقش آفرینی شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی در توسعه صنعت و بازار فناورانه گوهرسنگها
مهندس مجتبی نسب در این نشست ضمن تاکید بر لزوم شبکهسازی و بسترسازی خدمات و تجهیزات آزمایشگاهی کارآمد در این حوزه، به ظرفیتها و توانمندیهای مراکز عضو این شبکه آزمایشگاهی برای توسعه فناوریها و پژوهشهای کارآمد در حوزه گوهرسنگها اشاره کرد.
دبیر شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی با اشاره به ظرفیتهای بالقوه مراکز عضو شبکه آزمایشگاهی در حوزه معدن، گوهرسنگها و عناصر ارزشمند و نادر خاکی عنوان کرد: یکی از رویکردهای اصلی شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی، رسیدن ظرفیت بالقوه تجهیزات و زیرساختهای آزمایشگاهی موجود به حدأکثر کارآمدی و بهرهوری خود است و ایجاد یک فضای مساعد و مناسب برای پیوند میان تقاضاها و عرضه کنندگان خدمات در راستای ارتقای توانمندیهای فناورانه و به طور خاص ارتقای صنعت درآمدزا و پرظرفیت سنگهای قیمتی و زینتی را به طور جدی دنبال میکنیم.
وی با اشاره به آخرین وضعیت مراکز آزمایشگاهی و تجهیزات مراکز عضو شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی اظهار کرد: در حال حاضر بیش از 1630 آزمایشگاه از مراکز دولتی و بخش خصوصی، بر بستر شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی خدمات متنوع آزمایشگاهی و تحقیقاتی را به مخاطبانی از سراسر کشور شامل دانشگاهیان، پژوهشگران مخترعان، نخبگان، شرکتهای دانشبنیان و فناور ارائه میدهند. ظرفیت بیش از ۳۱هزار تجهیز آزمایشگاهی به اشتراک گذاشته شده است و 146هزار آنالیز آزمایشگاهی با تسهیلات باشگاه مشتریان شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی ارائه شده تا روند توسعه پژوهشهای کیفی و کارآمد تسهیل شده و تجهیزات آزمایشگاهی در دل آزمایشگاههای سراسر کشور، به حداکثر بهرهوری خود برسند.
نسب اظهار داشت: در مجموع تمام تلاش ما این است که بتوانیم با همکاری آزمایشگاهها، متخصصین و کارشناسان استانداردهای لازم را در حوزه گوهرسنگها تدوین و ممیزی آزمایشگاهها را نیز به خوبی اجرایی کنیم.
بهرهمندی از ظرفیتهای شبکه آزمایشگاهی برای توسعه صنعت گوهرسنگها
دکتر مرتضی هاشمپور در این نشست با تاکید بر لزوم استفاده از تمام ظرفیتها و توانمندیهای بخش خصوصی، دولتی و دانشگاهها و تشکلهای مردمی برای استانداردسازی صنعت گوهرسنگ های کشور، افزود: باید از تمام ظرفیتهای دانشگاهی، تشکل های مردمی و متخصصین برای استاندارد سازی گوهر سنگ ها در کشور استفاده شود.
وی با اشاره به ظرفیتهای آزمایشگاهی کشور عنوان کرد: خوشبختانه در سالهای اخیر تجهیزات آزمایشگاههای پیشرفتهای در این مرکز برای شناسایی گوهر سنگها فراهم شده است و باید استراتژیهای توسعه صنعت گوهرشناسی و گوهر تراشی در کشورمان مورد توجه قرار بگیرد و در این راستا از تمام توانمندیهای تشکلهای مردمی و بخش خصوصی به خوبی استفاده شود.
سرپرست مرکز تحقیقات فراوری مواد معدنی ایران یادآور شد: این مرکز دارای آزمایشگاه گوهرشناسی و گوهر تراشی بسیار مدرنی است و اخیراً تجهیزات زیادی نیز برای این آزمایشگاه مهیا شده و برای اصالت سنجی گوهر سنگهای رنگی و الماس، کارهای ارزندهای نیز در این مرکز انجام شده است.
هاشمپور با اشاره به نخستین نشست هم اندیشی فعالان گوهرسنگها در این مرکز اظهار داشت: این نشست با حضور اساتید و متخصصین گوهرشناس میتواند پیوندی را بین فعالان این عرصه در کشور به وجود آورد تا از نتایج و تجارب دراقتصاد کشور بهرهمند شد.
سرپرست مرکز تحقیقات فراوری مواد معدنی ایران بیان کرد: خوشبختانه ما در این مرکز به دنبال اتفاقات خوب در توسعه معادن و صنایع معدنی کشور هستیم تا بتوانیم با یک برنامه مدون و استراتژیک در حوزه تحقیقاتی در زمینه معادن و صنایع معدنی کارهای بزرگی را انجام دهیم.
سرپرست مرکز تحقیقات فراوری مواد معدنی ایران بر حمایت از بخش خصوصی در حوزه توسعه صنعت گوهر سنگها تاکید کرد و افزود: امروزه صنعت گوهر سنگ در جهان به یک اقتصاد بزرگ تبدیل شده است، اما ما هنوز با توسعه این حوزه فاصله زیادی داریم و درصددیم با رعایت استانداردهای بین المللی و استانداردسازی بتوانیم به بازارهای جهانی دست پیدا کنیم.
هاشمپور یادآور شد: در این راستا ما باید از تمام ظرفیتهای این مرکز و دانشگاهها، اساتید، اتحادیهها، انجمنها و همه کارآفرینان عرصه گوهرسنگها استفاده کنیم.
ضرورت افزایش سهم ایران از بازار جهانی گوهرسنگها
سید ابومحمد هاشمی نیز در این نشست هماندیشی، با اشاره به مزیتهای تدوین سند ملی توسعه صنعت گوهرسنگ کشور تاکید کرد: طبق این سند درآمد ایران باید از محل صنعت گوهرسنگها در جهان تا سال ۱۴۱۰، به دو درصد افزایش یابد.
مجری طرح توسعه صنعت گوهرسنگ کشور با بیان اینکه هم اکنون درآمد ایران از محل صنعت گوهرسنگها در جهان بسیار ناچیز است، گفت، در حالی که گوهرسنگها منبع درآمد بسیار بالایی برای برخی از کشورهای جهان است، متاسفانه در کشور ما با توجه به قدمت بالای گوهرتراشی به خوبی نتوانستیم در زنجیره ارزش این صنعت کارهای اساسی انجام دهیم.
وی با بیان اینکه برای استانداردسازی گوهرسنگها، آزمایشگاههایی در حال فعالیت هستند گفت: با این حال سال گذشته موفق شدیم آزمایشگاه مجهز در مرکز تحقیقات فراوری مواد معدنی ایران افتتاح کنیم.
هاشمی ادامه داد: مطالعات اکتشافی امسال توسط ایمیدرو در ۱۱ استان کشور در حال انجام است که به محدوده های امیدبخشی نیز دست پیدا کردهایم. اگر بتوانیم این یافتهها را در زنجیره ارزش گوهرسنگ ها قرار دهیم میتوانیم در بازارهای جهانی حضوری موفق داشته باشیم.
وی تاکید کرد: در این زمینه تاکنون آموزش های زیادی در ۳۱ استان کشور استان برگزار شده و هم اکنون در برخی استانهای کشور در تراش گوهرسنگها ظرفیتهای بسیار خوبی به وجود آمده است.
مجری طرح توسعه صنعت گوهرسنگ کشور سپس بر تدوین استانداردهای مورد نیاز برای توسعه صنعت گوهرسنگ در کشور تاکید کرد و افزود: تدوین استاندارد و متناسب سازی آنها با استانداردهای بینالمللی، زمینه ورود فعالان عرصه صنعت گوهرسنگهای ایرانی را در بازارهای جهانی بیش از پیش تسهیل می کند.
هاشمی یادآور شد: شبکه آزمایشگاهی میتواند به توسعه زنجیره ارزش گوهرسنگها منجر شود و در این زمینه، تعامل میان مراکز آزمایشگاهی فعال در این حوزه، به ارتقای سهم ایران از بازار گوهرسنگها میانجامد.
مجری طرح توسعه صنعت گوهرسنگ کشور اظهار داشت: در کشور ما صنعت گوهرسنگ چندین مزیت دارد و چنانچه این صنعت توسعه یابد میتواند یک جایگاه اقتصادی قابل قبولی را برای کشور به وجود آورد و ارزش افزوده بالا و ایجاد اشتغال زایی از مهمترین مزیتهای توسعه صنعت گوهرسنگ در ایران است.
مجری طرح توسعه صنعت گوهرسنگ کشور در پایان، خواستار ادامه برگزاری این نشستها شد و افزود: طبق سند ملی توسعه صنعت گوهرسنگ کشور باید برای دستیابی به سهم مناسب ایران در بازارهای جهانی با برنامهریزی دقیق، افقها و چشم اندازهای خوبی را برای صنعت گوهرسنگ کشور فراهم کنیم و در این راستا خواستار همکاری و مشارکت همه فعالان این صنعت در کشور هستیم.
درادامه نشست هم اندیشی فعالان حوزه گوهر سنگ ، بر ضرورت تدوین استانداردهای حوزه گوهرسنگ در ایران مطابق با معیارهای جهانی تاکید شد. تدوین نقشه راه صنعت گوهرسنگ ها شامل استانداردسازی واژگان و شناسنامهدار کردن گوهرسنگها مطابق با معیارها و استانداردهای جهانی به منظور افزایش سهم درآمدهای ایران از بازارهای جهانی از مهمترین اولویتهای صنعت گوهر سنگها در ایران است.
شایان ذکر است پس از برگزاری این نشست اعضای هیئت علمی دانشگاهها، فعالان، اعضای هیئت مدیره اتحادیهها و مسئولان آزمایشگاههای گوهر شناسی و کارگاه های گوهر تراشی از تجهیزات و امکانات مرکز تحقیقات فراوری معدنی ایران بازدید کردند.