صفحه اصلی

در نشست تعاملی که بین شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی و پژوهشگاه استاندارد برگزار شد، اهمیت تامین مواد مرجع استاندارد و تسهیل تامین نیاز آزمایشگاه‌ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

زمینه استقرار استاندارد 17025

به گزارش پایگاه خبری شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی، نشست با پژوهشکده ارزیابی کیفیت و سامانه های مدیریت پژوهشگاه استاندارد با حضور مسئولان این مجموعه و اعضای شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی برگزار شد.

 

موضوع این نشست، همکاری در تامین و فروش مواد مرجع تولیدی پژوهشگاه استاندارد، بود و طی مشورت و تعامل با شرکت حکمت اندیش ممتاز یاس (حامی) در حوزه مواد مرجع و استاندارد در پژوهشگاه استاندارد مذاکره صورت گرفت.

 

این نشست با حضور دکتر نسیم نایب پاشایی، سرپرست پژوهشکده ارزیابی کیفیت و سامانه های مدیریت، دکتر بهزاد سعیدی رضوی، سرپرست مدیریت پژوهش و تجاری سازی فناوری، دکتر هدی آل علی، الهام هاشمی شاد، معصومه فرخنده از کارشناسان پژوهشکده ارزیابی کیفیت و سامانه های مدیریت، دکتر محمدرضا نژادمقدم، دکتر محسن گل‌بن حقیقی، دکتر رویا صدقی و جمعی از کارشناسان شرکت حکمت اندیش ممتاز یاس (حامی) و شرکت کارگزاری مجری طرح همکاری شبکه ای تامین مواد مرجع شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی برگزار شد.

 

 

در این نشست، ضمن بیان و تشریح اهمیت و فوریت تولید مواد مرجع داخلی با توجه به ارزبری بالای واردات مواد مرجع، مشکلات تأمین به‌واسطه وجود تحریم‌ها، و تسهیل تأمین نیاز آزمایشگاه‌ها به مواد مرجع بیان شد.

 

در ادامه در خصوص الزامات استاندارد ۱۷۰۳۴ و تعداد 5 ماده مرجع تولید شده در پژوهشکده توضیحات لازم ارائه شد.

 

شرکت حکمت اندیش ممتاز یاس (حامی) نیز بعنوان همکار و کارگزار شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی به برخی از تجربیات و توانمندی‌های خود در حوزه تأمین مواد مرجع، خدمات مازادسنجی، تأمین اشتراکی مواد مرجع و همچنین تسلط به حجم وتنوع بازار این حوزه در قالب مجری طرح همکاری شبکه‌ایی تأمین اقلام مرجع و استاندارد اشاره کرد.

 

با توجه به الزام مراجع قانونی ملی و بین‌المللی و نیاز روز بازار و رقابت‌های زیاد ایجاد شده، شرکت‌ها و مراکز با حوزه فعالیت خدمات تخصصی آزمون و آزمایشگاهی را به سمت استقرار الزامات استاندارد ISO/IEC 17025 و دریافت گواهینامه آن سوق داده است.

 

 

یکی از الزامات این استاندارد و همچنین مشتریان این مراکز، تضمین کیفیت نتایج آزمون و درستی عملکرد تجهیزات آزمایشگاهی است. برای حصول اطمینان از درستی و قابلیت اعتماد عملکرد تجهیزات و نتایج آزمون‌ها، استفاده از مواد و ابزار مرجع/کنترلی گواهی‌شده دارای قابلیت ردیابی اندازه‌شناسی و عدم‌قطعیت مشخص  یا مواد و ابزار مرجع/کنترلی با حداقل مشخصه‌یابی ضرورت دارد.

 

تامین مواد مرجع گواهی‌شده برای کالیبراسیون و بررسی میانی تجهیزات و فعالیت‌های کنترل کیفیت آزمایشگاه‌های ارائه دهنده خدمات تخصصی آزمون‌ها بسیار با اهمیت است که اثرگذاری مستقیمی بر جهش تولید به لحاظ ارتقای کیفیت محصولات دارد.

 

 

مواد مرجع گواهی شده که به نام مواد مرجع استاندارد هم شناخته می‌شوند تحت روش‌های ساخت علمی و سخت‌گیرانه‌ای تولید می‌شوند و بازه زمانی استفاده از آن‌ها نیز ایجاد کننده محدود است. با وجود اینکه نیاز به این مواد الزامی است، دسترسی به این مواد محدود است و تنها شرکت‌های محدودی در دنیا آنها را تولید می‌کنند. گاهی این محدودیت‌ها بواسطه شرایط سیاسی مثل اعمال تحریم‌ها تشدید می‌شوند. لذا این محدودیت‌ها سبب می‌شود که نمونه‌ها با هزینه‌های بسیار بالا به دست مراکز اراپه دهنده خدمات تخصصی آزمون برشد.

 

شرکت توسعه تجهیز حکمت اندیش ممتاز یاس (سهامی خاص معتقد است که آزمون‌های کنترل و صحت‌سنجی را تنها بواسطه محدودیت‌ها در تأمین مواد و ابزار مرجع/کنترلی گواهی شده (CRM) نمی‌بایست حذف کرد بلکه بر تلاش‌های ملی و رایزنی‌های بین‌المللی برای تأمین ارزش آفرین آنها می‌بایست افزود.

 

 

در این نشست بر لزوم همکاری برای اجرای طرح‌های فناوری محصول محور مرتبط با تولید مواد مرجع و استاندارد،  همکاری و حمایت در اجرای آزمون‌های مهارت به لحاظ حضور حداکثری آزمایشگاه‌ها در آزمون‌ها و ارائه لیست مواد مرجع اولویت‌دار و دارای بیشترین تقاضا از آزمایشگاه ها از سوی شرکت حامی به مرکز آزمون مهارت و تولید مواد مرجع پژوهشگاه استاندارد تاکید شد.

 

 همچنین ضرورت شتابدهی و حمایت از ایده و طرح‌های افراد و شرکت‌ها در حوزه تولید مواد مرجع هم با فراهم‌سازی تسهیلات در محل پژوهشگاه استاندارد و همچنین ارائه مشاوره و استقرار سیستم ۱۷۰۳۴ در مراکز متقاضی تولید مواد مرجع مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

 

 

مقرر شد با تامین نیازهای مطرح شده در این نشست، برای تحکیم همکاری‌های فی‌مابین پژوهشگاه استاندارد و شرکت حکمت اندیش ممتاز یاس (حامی) در حوزه تولید و تأمین مواد مرجع و استاندارد، تفاهم‌نامه حقوقی منعقد شود. در این تفاهم نامه محورهایی همچون انحصار تمام یا مشروط در اعطای نمایندگی به شرکت کارگزاری حامی برای بازاریابی و فروش مواد مرجع تولیدی مرکز آزمون مهارت، سفارش تأمین CRMهای مورد نیاز پژوهشکده به شرکت حامی و بالعکس، الزام در اجرای طرح‌های فناورانه بیشتر و مشترک حوزه تولید مواد مرجع، آزمونهای مهارت و مقایسات بین آزمایشگاهی و تأمین منابع و امکانات بیشتر برای توسعه طرح‌های تولیدی مواد مرجع ساخت داخل ذکر خواهد شد.