صفحه اصلی

در بازدید دبیر شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی از بخش‌های شرکت پویندگان فراوری طبیعی قم، بر استفاده حدأکثری از ظرفیت‌های این مجموعه و توسعه حمایت‌ها تاکید شد.

به گزارش پایگاه خبری شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی، ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی مورد نیاز پژوهشگران، دانشگاهیان، نخبگان و مخترعان در کنار ایجاد فرصتی برای استفاده بهینه از ظرفیت‌های آزمایشگاهی موجود در سراسر کشور، از مهم‌ترین رویکردها و رسالت‌های شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی است.

 

بر همین اساس، طی سفرهایی به استان‌های مختلف از سوی شبکه آزمایشگاهی، ضمن بازدید از توانمندی‌ها و امکانات آزمایشگاه‌های هر استان، بستر و زمینه برای به اشتراک‌گذاری و استفاده حدأکثری از ظرفیت‌های موجود بر بستر شبکه آزمایشگاهی فراهم می‌شود.

 

در سفر اخیر مهندس مجتبی نسب به استان قم، شرکت تحقیقاتی پویندگان فراوری طبیعی(کنترل مرکزی قم) با همراهی دکتر علیرضا محب علی مدیرعامل این مجموعه، مورد بازدید قرار گرفت و درباره چگونگی تعامل هرچه بیش‌تر بر بستر این شبکه آزمایشگاهی گفت‌وگو شد.

 

 

در این جلسه دو ساعته درخصوص پتانسیل آزمایشگاه در زمینه آرایشی، بهداشتی و دارویی و همچنین هم‌افزایی در عضویت کارگروه های استاندارد و کروماتوگرافی بحث و تبادل نظر شد.

 

مهندس نسب در این جلسه به توسعه حمایت‌های شبکه از آزمایشگاه‌های عضو تاکید کرد و گفت: شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی، بستری برای استفاده بهینه از امکانات و تجهیزات آزمایشگاه‌ها و عرضه خدمات آزمایشگاهی با کیفیت مطلوب از سراسر کشور به مخاطبان این خدمات فراهم کرده است.

 

 

وی همچنین ضمن معرفی شرکت‌های همکار شبکه، به معرفی خدمات و حمایت‌های گوناگون در زمینه تعمیرات، کالیبراسیون و... پرداخت.

 

همچنین مدیر عامل شرکت آقای دکتر علیرضا محب علی درخصوص تبادل اطلاعات و ارسال اخبار مربوط به آزمایشگاه به آقای مهندس نسب تاکید کرد که تمامی آزمایشگاه ها باید اخبار روز خود را به شکل منسجم و جامع در اختیار شبکه بگذارند تا پژوهشگران بتوانند درزمینه های مختلف، تعامل و ارتباطات بیشتری با یکدیگر داشته باشند.

 

دبیر شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی از بخش های کنترل کیفی مواد اولیه ،کنترل کیفی محصولات آرایشی و بهداشتی و غذایی، میکروبیولوژی و بخش تضمین کیفیت بازدید کرد.

 

با توجه به تشریح دکتر محب علی به‌عنوان رئیس انجمن آزمایشگاه های کشور، توافق شد بین انجمن آزمایشگاه‌های کشور و شبکه تفاهم نامه همکاری در ارتباط با خدمات، آموزش و اطلاع رسانی منعقد شود.

 

 

مدیر آزمایشگاه شرکت تحقیقاتی پویندگان فرآوری طبیعی در جریان این بازدید گفت: این مجموعه به عنوان همکار وزارت بهداشت درمان وآموزش پزشکی و همکار سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران فعالیت دارد و سال 1384در قم تأسیس شد.

 

محب علی، با بیان این‌که آزمایشگاه کنترل مرکزی توانسته دربخش های مختلف از نیروهای متخصص و زبده استفاده کند، ادامه داد: در بخش شیمی 5 نفر و در بخش میکروبیولوژی دو نفر، در بخش غذایی یک نفر، در بخش تضمین کیفیت2نفر، در بخش اداری و مالی دو نفر و در بخش های دیگر 2نفر به‌صورت مستقیم و 9نفر بصورت غیر مستقیم فعالیت دارند.

 

وی درباره بخش تخصصی صنایع غذایی در این شرکت توضیح داد: این بخش کنترل کیفیت فرآورده های گوشتی، فرآورده‌های لبنی، صیفی‌جات، ادویه‌ها، روغن‌ها، محصولات کشاورزی، غلات، کنسروها، قنادی، شکلات و محصولات دامی را در کنار مواد اولیه نظیر آنزیم‌ها و رنگ‌های غذایی عهده دار بوده و ارزیابی انطباق این محصولات را با کدکس بین المللی،FCC و دیگر استانداردهای معتبر ملی و فرا ملی را به انجام می‌رساند.

 

مدیر مجموعه تحقیقاتی پویندگان فرآوری طبیعی، به مهم‌ترین آزمون‌های بخش تخصصی صنایع غذایی اشاره کرد و گفت: آزمون‌های این بخش شامل آنالیز شیمیایی و فیزیکی مواد غذایی، اندازه گیری رطوبت، تعیین خاکستر، پروتئین، اندازه‌گیری چربی و پروفایل اسیدهای چرب، اندازه گیری چربی، اندازه‌گیری پراکسید و اسیدیته، تعیین ماهیت حلال‌های آلی، پایش باقیمانده آلاینده‌ها و سموم شیمیایی، شناسایی و اندازه‌گیری رنگ مجاز خوراکی، تعیین فعالیت آنزیمی، شناسایی و اندازه‌گیری نگهدارنده‌های غذایی نظیر بنزوات و رسوبات، تقلبات عسل و زعفران است.

 

محب علی، به فعالیت‌های بخش تخصصی شیمی اشاره کرد و افزود: این بخش دارای کامل‌ترین دامنه کاری مورد تایید سازمان غذا و دارو و همچنین سازمان ملی استاندارد بوده و از توانایی ارزیابی انطباق محصولات آرایشی و بهداشتی، با ضوابط و قوانین اتحادیه اروپا، استاندارد ملی ایران، استاندارد بریتانیا و هند برخوردار است.

 

وی با اشاره به توانمندی کنترل محصولات آرایشی و بهداشتی مطابق ضوابط سازمان غذا و دارو، سازمان ملی استاندارد، اتحادیه اروپا و فدرال آمریکا گفت: این بخش کنترل کننده کیفیت محصولات آرایشی و بهداشتی در سطح کشور، اندازه‌گیری کمی و کیفی فلزات سنگین مطابق با فارماکوپه‌های دارویی، شناسایی و اندازه‌گیری مواد ممنوع در محصولات آرایشی و بهداشتی مطابق با پیوست‌های اتحادیه اروپا، اجرا و تدوین استانداردهای ملی و بین‌المللی است.

 

مدیر شرکت تحقیقاتی پویندگان فرآوری طبیعی، با اشاره به فعالیت بخش مواد اولیه گفت: در این بخش کنترل کیفیت و ارزیابی مواد اولیه دارویی مطابق با فارماکوپه ایالات متحده USP، بریتانیاBP، ژاپن، کره، هند و اتحادیه اروپا، کنترل کیفیت اسانسها، طعم‌ها و نظایر آن،کنترل کیفیت مواد اولیه صنایع آرایشی و بهداشتی و غذایی انجام می‌شود. همچنین کنترل کیفیت نگهدارنده‌های طبیعی و سنتزیو آزمون های شاخص نظیر آنالیز شیمیایی و فیزیکی مواد اولیه شیمیایی، دارویی مطابق با آخرین ویرایش رسمی فارماکوپه‌ها و تعیین دقیق خلوص مواد، شناسایی مواد اولیه شیمیایی، تعیین ماهیت حلال‌های آلی، شناسایی و اندازه گیری رنگ مجاز خوراکی از دیگر فعالیت‌های این بخش به شمار می‌رود.

 

محب علی، با اشاره به فعالیت‌های بخش تخصصی دستگاهی گفت: آزمایشگاه آنالیز دستگاهی کنترل مرکزی قم با دارا بودن دستگاه های پیشرفته و دقیق، نظیر کروماتوگرافیگازی، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا ، اسپکتروفتومتری مادون قرمز، اسپکتروفتومتری ماوارا بنفش و .... آماده ارائه خدمات پژوهشی و کنترل کیفیت در زمینه های گوناگون است. این خدمات شامل اندازه‌گیری، تجزیه و تحلیل نتایج داده های تجربی به دست آمده، مشاوره در ارتباط با آنالیز نمونه ها و انجام آنالیز طرح های تحقیقاتی و تأمین برخی امکانات و تجهیزات مکمل برای پژوهشگران و محققین دانشگاه ها و صنایع سراسر کشور است.

 

وی افزود: بررسی انطباق محصولات و مواد اولیه غذایی، شیمیایی، آرایشی و بهداشتی با استاندارد های ملی و بین المللی، تمامی آزمون‌ها با کروماتوگرافی گازی، کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا، طیف سنجی ماوراء بنفش و مرئی، کنترل کیفیت محصولات طبیعی و طب سنتی، کنترل کیفیت ویتامین‌ها و مکمل‌ها، اسانس‌ها، روغن‌ها و اسیدهای چرب، الکل و ترکیبات آلی از خدمات شاخص این بخش به شمار می‌روند.

 

محب علی، با اشاره به بخش میکروبیولوژی عنوان کرد: در این بخش انواع آزمایش‌های مربوط به شناسایی مواد ضدمیکروبی گیاهی و شیمایی، شامل اسانس‌ها، عصاره‌ها و مواد خالص نگهدارنده، نانو مواد و مواد سنتتیک انجام شده و گزارش ایمنی میکروبیولوژی مورد تایید سازمان غذا و دارو صادر می‌شود. آزمایش‌های دیسک دیفیوژن و تعیین MIC و MBC از جمله آزمایش‌هایی هستند که به شکل روزانه در این آزمایشگاه انجام می‌شوند.

 

مدیر مجموعه تحقیقاتی پویندگان فرآوری طبیعی با اشاره به برگزاری دوره‌های اموزشی گفت: دوره های آموزشی به صورت انفرادی و گروهی برگزار می شود. این دوره‌ها شامل کنترل کیفی شیمی و میکروبی مواد اولیه و محصولات آرایشی بهداشتی و غذایی است. در دوره های آموزشی، آموزش دستگاهی بصورت تئوری داده می شود.

 

محب علی ادامه داد: این شرکت با توجه به ارائه خدمات نوآورانه در بخش میکروبیولوژی، HPLC و کروماتوگرافی، دانش بنیان است.
گفتنی است شرکت تحقیقاتی پویندگان فرآوری طبیعی از مراکز توانمند عضو شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی است که در استان قم استقرار دارد و خدمات خود را در زمینه‌های غذایی، آرایشی، بهداشتی و دارویی ارائه می‌دهد.

 

فهرست خدمات، تجهیزات و روش‌ آزمون‌های این مجموعه تحقیقاتی در پایگاه اینترنتی شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی قابل مشاهده است.