صفحه اصلی

پژوهشکده فیزیک رنگ یکی از سه پژوهشکده فعال در پژوهشگاه رنگ است که با سه گروه پژوهشی، توسعه فناوری، تحقیقات، آزمایش‌ها و نوآوری‌ در این حوزه را دنبال می‌کند.

بخش آزمایشگاهی پژوهشکده فیزیک رنگ خدمات متنوع آزمایشگاهی را با هدف توسعه تحقیقات و پژوهش‌ها، توسعه محصولات و کسب استانداردها ارائه می‌دهد.

 

به گزارش پایگاه خبری شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی، دکتر راضیه جعفری مدیر فنی آزمایشگاه فیزیک رنگ، ارتقای علمی و کیفی و شناسایی نیاز‌های صنایع رنگ و رفع چالش‌های مرتبط را از اهداف این پژوهشکده دانست و گفت: پژوهشکده فیزیک رنگ یکی از سه پژوهشکده فعال پژوهشگاه رنگ، یکی از مراکز تحقیقاتی تخصصی است که ماموریت آن ارتقا‌ء به یک مرکز کاربردی، تحقیقاتی و آموزشی در زمینه فیزیک رنگ است.

 

انجام آزمایشات تخصصی و تحقیقاتی گروه پژوهشی  دوباره تولید رنگ و کنترل رنگ

جعفری، به حوزه فعالیت آزمایشگاه فیزیک رنگ و آزمون های مرتبط با کنترل و اندازه گیری رنگ اشاره کرد و افزود: در این آزمایشگاه کار طیف‌سنجی انواع نمونه ها نظیر شیشه، پودر، انواع سطوح و پوشش ها و ...، اندازه گیری مختصات رنگی و اختلاف رنگ، بررسی و ارزیابی شفافیت کدری، براقیت، پشت پوشی، اندازه‌گیری اندیس‌های سفیدی، زردی، گاردنر، اندازه گیری توزیع طیفی و مختصات رنگی انواع منایع نوری، ارزیابی قدرت رنگ‌دهی انواع پیگمنت‌های رنگی و غیر رنگی و ارزیابی بینایی رنگی نرمال افراد انجام می‌شود.

 

 

وی با اشاره به برخورداری این مرکز از تاییدیه مرکز ملی تایید صلاحیت ایران گفت: این آزمایشگاه به‌عنوان تنها مرکز تحقیقاتی در سطح خاورمیانه در زمینه کالیبراسیون دستگاه‌های رنگ‌سنج موفق به اخذ گواهینامه تایید صلاحیت از مرکز ملی تایید صلاحیت ایران شده است. این دستاورد در راستای تلاش جهت ارائه خدمات کالیبراسیون با کیفیت و دقیق در سطح ملی و بین المللی برای صنایعی که به نوعی به زنجیره تولید یا مصرف رنگ در حوزه های اندازه گیری و کنترل کیفیت رنگ فعال هستند کسب شده است.

 

جعفری، با بیان این‌که پژوهشکده فیزیک رنگ شامل سه گروه پژوهشی «دوباره تولید رنگ و کنترل رنگ»، «نمایش رنگ و پردازش تصویر» و «علوم و فناوری چاپ» است، عنوان کرد: این پژوهشکده هدایت تحقیقات فیزیک رنگ را برای اهداف مختلف تولیدی، تجارت، پژوهشی و فناورانه دنبال می‌کند.

 

 

مدیر گروه پژوهشی دوباره تولید رنگ و کنترل رنگ با اشاره به حرکت در مسیر رفع چالش های مرتبط با علوم اندازه‌گیری رنگ، کنترل و دوباره تولید رنگ گفت: این گروه در صنایع مختلفی نظیر پوشش های سطح، نساجی و چرم، چوب و کاغذ، دندانپزشکی، خودرو، پلاستیک و پلیمر، کاشی و سرامیک ، غذایی و آرایشی و بهداشتی فعالیت دارد.

 

وی افزود: گروه پژوهشی دوباره تولید رنگ و کنترل رنگ مأموریت آنالیز اجزاء‌ ظاهر شامل براقیت، بافتار، رنگ همانندی و پیشگویی نسخه و همچنین نورسنجی و تشعشع سنجی را دنبال می‌کند.

 

جعفری، درباره زمینه‌های تحقیقاتی این آزمایشگاه عنوان کرد: توصیف خصوصیات ظاهر اشیاء شامل رفتار طیفی، مختصات رنگی، براقیت، پشت پوشی،اندیسهای زردی، سفیدی و سیاهی، بررسی مدل های مختلف ظاهر رنگی در پیشگویی ظاهر و مطالعه عوامل موثر برآن، رنگ همانندی و ارائه نسخه رنگی بهینه، فرمولهای اختلاف رنگ، بررسی پدیده‌های بصری رنگ نظیر متاماریزم، تطبیق رنگی و پایداری رنگی، منابع نوری و بررسی تاثیر آنها بر رنگ و ظاهر تنها بخشی از محورهای تحقیقاتی این پژوهشکده است.

 

وی افزود: بررسی اثرفیزیکی – روانی رنگ مانند تاثیرات زیبایی و روانی رنگ در تولیدات صنعتی، هارمونی رنگی بر اساس آزمون‌های بصری، استفاده از سیستم‌های هوشمند در بررسی ظاهر رنگی و دوباره تولید رنگ، اندازه‌گیری و کنترل رنگ در صنایع مختلف نظیر رنگ، پلاستیک، نساجی، خودرو، چوب، کاغذ، کاشی و سرامیک، دندانپزشکی و غذایی، تحلیل رفتار طیفی و رنگی آکروماتیک‌ها (سفید، سیاه و خاکستری) با رویکردی کاربردی در صنایع مختلف از دیگر فعالیت‌های این گروه است.

 

جعفری، درباره ماموریت پژوهشی «گروه نمایش رنگ و پردازش تصویر» توضیح داد: در این بخش به نمایش رنگ دیجیتال، الگوریتم های فرآیند رنگ تصاویر، ارزیابی ظاهر تصاویر، مدیریت و باز تولید رنگی و دستگاه ها و ابزار بازتولید رنگ پرداخته می‌شود.

 

وی همچنین درباره «گروه علوم و فناوری چاپ» بیان کرد: در این گروه پژوهشی، انجام پژوهش های کاربردی و کسب فناوری های نوین در راستای تبدیل شدن به محوریت علمی، پژوهشی و فناوری در زمینه علوم و فناوری چاپ، ارائه دانش فنی فرمول بندی انواع مرکب های چاپ، جوهرهای دیجیتال و تونر، بررسی، آنالیز و کنترل کیفیت انواع مرکب ها و مواد اولیه مورد استفاده در صنعت چاپ، بررسی خصوصیات فیزیکی و پدیده های سطحی انجام می‌شود.

 

مدیر گروه پژوهشی دوباره تولید و کنترل رنگ ادامه داد: فرمول بندی انواع مرکب های موظف، استفاده از روش های فیزیکی یا شیمیایی آماده سازی سطوح مختلف جهت چاپ پذیری مناسب، مهندسی معکوس و کنترل کیفی محصولات چاپی، ارائه دانش فنی به روز و رفع مشکلات چاپی در صنعت از دیگر وظایف گروه علوم و فناوری چاپ در پژوهشکده فیزیک رنگ است.

 

گفتنی است آزمایشگاه فیزیک رنگ از زیرمجموعه‌های پژوهشگاه رنگ از اعضای ممتاز شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی است که در استان تهران استقرار دارد و خدمات پیشرفته آزمایشگاهی را در حوزه رنگ و پوشش ارائه می‌دهد.

 

فهرست تجهیزات، خدمات و روش آزمون‌های این مجموعه آزمایشگاهی در پایگاه اینترنتی شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی قابل مشاهده است.