به گزارش پایگاه خبری شبکه آزمایشگاهی کشور، رقیه اصغرزاده، کارشناس مسئول آزمایشگاه کشت بافت و مدیر مجموعه آزمایشگاههای پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، با اشاره به فعالیتهای تحقیقاتی و آزمایشگاهی این پژوهشکده در حوزههای مختلف، عنوان کرد: این پژوهشکده دارای سه گروه پژوهشی به نام مرکبات و گیاهان دارویی، زراعت و اصلاح برنج و مهندسی ژنتیک و بیولوژی است که در زمینههای مختلف تحقیقاتی شامل ژنومیکس، پروتئومیکس، ترنسکریپتومیکس، کروماتوگرافی، کشت بافت گیاهی، میکروبیولوژی، بایوانفورماتیک، فیزیولوژی مولکولی، کنترل کیفیت برنج مزرعه پژوهشی، گلخانه هیدروپونیک، آزمایشگاه تولیدات نیمهصنعتی، بانک بذر برنج، آزمایشگاه تجاری کشت بافت گیاهان و بخش فایکولب (جلبکشناسی) و فیتوشیمی فعالیت دارند.
این فعال حوزه آزمایش و پژوهش عنوان کرد: مجموعه پژوهشکده ژنتیک و زیستفناوری کشاورزی طبرستان دارای پنج عضو هیات علمی و 15 کارشناس آزمایشگاه است. همچنین این مجموعه هر ساله شش دانشجوی دکتری در رشته های اگروتکنولوژی و بهنژادی گیاهی پذیرش میکند. از طرفی با برگزاری دورههای تخصصی مختلف در زمینههای علمی و پژوهشی، تعداد زیادی از دانشجویان و دانشآموختهها با نحوه فعالیت در بازار آشنا و یا در یک کسب و کار دانشبنیان مشغول میشوند.
اصغرزاده، با اشاره به فعالیت بخش ژنومیکس عنوان کرد: در این بخش، با استفاده از تجهیزاتی همچون Real Time-PCR، انواع هودهای میکروبی کلاس II، انواع ژرمیناتور، انواع ترموسایکلر و انواع الکتروفورز، فعالیت هایی مانند کلون کردن ژن ها، انتقال ژن ها و ارزیابی های بیانی انجام می شود.
وی در ادامه افزود: در بخش پروتئومیکس، به کمک انواع الکتروفورز عمودی، وسترن بلات، الایزا،اسکنر دو بعدی ژلپلیاکریلامید، هموژنایزر و IEF cell آزمایشات تخصصی این حوزه با هدف توسعه پژوهشها صورت میگیرد.
مدیر مجموعه آزمایشگاههای پژوهشکده ژنتیک و زیستفناوری کشاورزی طبرستان گفت: بخشهای فیزیولوژی، کروماتوگرافی، فیتوشیمی، فایکولب از دیگر بخشهای آزمایشگاهی این پژوهشکده هستند.
وی افزود: در بخش مزرعه پژوهشی نیز علاوه بر اینکه ژرمپلاسم غنی از انواع برنج های داخلی و خارجی وجود دارد، انواع ارزیابی های فیزیکو شیمیایی بذر برنج نیز انجام می شود. همچنین اجرای طرحهای پژوهشی مشترک و دانشجویی در آن امکانپذیر است.
اصغرزاده، یکی از پروژه های مهم این مجموعه را اصلاح و تجاریسازی ارقام جدید برنج و سویا و همچنین طراحی و تولید آنزیم های پرکاربرد حوزه زیستشناسی مولکولی و مهندسی ژنتیک برشمرد و افزود: ارقام جدید برنج شامل دو رقم روشن و شهریار، در حال حاضر سطح زیر کشت زیادی را در استان مازندران به خود اختصاص داده اند. این ارقام دارای کیفیتی مشابه با ارقام کیفی منطقه بوده و از نظر میزان محصول بیش از دو برابر عملکرد دارد.
وی با اشاره به ارائه خدمات آزمایشگاهی پژوهشکده ژنتیک و زیستفناوری کشاورزی طبرستان بر بستر شبکه آزمایشگاهی کشور، عنوان کرد: این پژوهشکده از بهمن ماه سال 1401 به صورت آزمایشی فعالیت خود را در شبکه آزمایشگاهی کشور آغاز کرد و در دی ماه سال 1402 از وضعیت آزمایشی به عضویت فعال درآمده و همچنان به طور پیوسته در حال ارائه خدمات می باشد.
مدیر مجموعه آزمایشگاههای پژوهشکده ژنتیک و زیستفناوری کشاورزی طبرستان، با اشاره به برگزاری دوره های آموزشی تخصصی و عمومی در این مجموعه گفت: تا کنون 48 کارگاه به طور تخصصی برگزار شده است که موضوعات مختلف تحقیقاتی و آزمایشگاهی را در برمیگیرد. هدف از انجام این دوره ها، افزایش اطلاعات تخصصی و همچنین افزایش توان علمی دانشجویان و علاقهمندان حوزه زیستشناسی و کشاورزی است.
اصغرزاده، با تأکید بر اهمیت به اشتراکگذاری زیرساختهای آزمایشگاهی برای رشد بهتر تحقیقات و پژوهشها گفت: در بیشتر موارد انجام فرایندهای آزمایشی نیاز به تخصص و همچنین ابزار و وسایل اختصاصی دارند، با توجه به این که این امر عموما در حیطه همه محققین و همچنین همه آزمایشگاه ها نیست؛ ارائه آزمایشاتی که نیاز به تخصص و همچنین دستگاه های اختصاصی دارند ضمن اینکه سرعت انجام آزمایشات را افزایش می دهد، کیفیت و دقت آن ها را نیز افزایش خواهد داد.
گفتنی است، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، از مراکز فعال عضو شبکه آزمایشگاهی کشور است که در استان مازندران قرار دارد و خدمات متنوع آزمایشگاهی را در حوزههای ژنومیکس، پروتئومیکس، ترنسکریپتومیکس، فیزیولوژی، فیتوشیمی، کروماتوگرافی، اصلاح برنج، جلبک شناسی ارائه میدهد.
فهرست تجهیزات، روش آزمونها و خدمات آزمایشگاهی پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان در پایگاه اینترنتی شبکه آزمایشگاهی کشور قابل مشاهده است.