یک کارشناس آزمایشگاهی گفت: شبکه آزمایشگاهی از بخش زیادی از موازی‌کاری جلوگیری می‌کند و افزایش بهره‌وری آزمایشگاه‌های عضو را به دنبال خواهد داشت.

کارشناس آزمایشگاه آنالیز دستگاهی مؤسسه جنگل‌ها و مراتع عنوان کرد؛

افزایش بهره‌وری در پی عضویت در شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی معاونت علمی

به گزارش مرکز روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری؛ کارشناس آزمایشگاهی مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور، وجود شبکه‌ آزمایشگاهی را به منظور افزایش کیفیت خدمات آمایشگاهی کشور از راه انتقال و اشتراک‌گذاری تجربیات مدیریتی ضروری دانست.

مهندس محمود  نادری با اشاره به فعالیت مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع در حوزه‌های مختلف آزمایشگاهی گفت: «این مؤسسه دارای یازده گروه تحقیقاتی‌ست که در بخش‌های مختلفی چون جنگل، مرتع، گیاه‌شناسی و بیابان،‌ گیاهان دارویی، علوم چوب، حمایت و حفاظت، زیست‌فناوری، مکانیزاسیون و بانک ژن فعالیت می‌کنند. بنده در بخش گیاهان دارویی آزمایشگاه آنالیز دستگاهی مشغول فعالیت هستم. بیش‌ترین کار در این حوزه کروماتوگرافی، یعنی استخراج مواد مؤثره‌ گیاهان دارویی و آنالیز کمی و کیفی این مواد است.»

وی افزود: بخش تحقیقات گیاهان دارویی بیش از بیست سال است در حوزه شیمی فعالیت می‌کند. استخراج مواد مؤثره گیاهان دارویی و آنالیز کمی و کیفی روی این مواد با دستگاه‌های مربوطه در آزمایشگاه کروماتوگرافی، زمینه اصلی انجام فعالیت این بخش آزمایشگاهی است.

این کارشناس آزمایشگاهی با اشاره به این‌که برخی از دستگاه‌های موجود در این آزمایشگاه منحصر به‌فرد هستند بدین معنا که در کشور تنها یک نمونه از آن در آزمایشگاه مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور وجود دارد اظهار داشت: دستگاه‌هایی وجود دارند که آنالیزهایی را کم‌تر از پنج دقیقه انجام دهد. دستگاه‌های دیگری هستند که تعداد کمی از آن‌ها وجود دارد و به طور کلی از نظر دستگاه‌های کروماتوگرافی موجود در کشور، مجموعه نسبتا کاملی در آزمایشگاه آنالیز دستگاهی مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور وجود دارد که از طریق شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری می‌تواند در اختیار  مخاطبان آن قرار بگیرد.»

کارشناس آزمایشگاه آنالیز دستگاهی مؤسسه جنگل‌ها و مراتع با بیان این‌که برخی آزمایشگاه های مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع از سال 84 عضو شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو بوده‌اند، گفت: عضویت در شبکه آزمایشگاهی فناوری‌ نانو معاونت علمی مزایای بسیار و پیشرفت‌های کمی و کیفی خوبی را برای آزمایشگاه‌های عضو به دنبال داشته است.

وی با بیان این که شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی می‌تواند در طیف گسترده‌تری نسبت به شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو برای آزمایشگاه‌ها ثمربخش باشد، افزود : هنگام عضویت ما در شبکه نانو تنها یکی دو آزمایشگاه می‌توانستند از مزایای شبکه استفاده کنند، اما در حال حاضر با تشکیل شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی معاونت علمی بخش عمده‌ای از مجموع بیست آزمایشگاه مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع می‌توانند به منظور ارتقای خدمات آزمایشگاهی کشور تحت پوشش این شبکه قرار بگیرند.

به گفته نادری، ارتقای دانش کارشناسان، افزایش همکاری‌های پروژه‌ای،‌ قطعات استاندارد، به اشتراک‌گذاری دانش نگهداری و مواد استاندارد از مواردی‌ست که آزمایشگاه‌های عضو شبکه می‌توانند در تعامل با یکدیگر از آن‌ها بهره‌مند شوند.

وی با خاطرنشان ساختن این که اگر فردی بخواهد پروژه‌ای انجام دهد به راحتی از طریق شبکه می‌تواند متوجه ‌شود تجهیزات مورد نیازش در کدام آزمایشگاه‌ها وجود دارد و چگونه می‌تواند به آن‌ها دسترسی پیدا کند، اظهار کرد: «مجموعه‌ها اگر بخواهند برای خرید تجهیزات اقدام کنند، متوجه می‌شوند از یک دستگاه خاص چه تعداد وجود دارد و به چه میزان استفاده می‌شود. آزمایشگاه‌ها می‌توانند از این طریق تجهیزات را به صورت تعرفه‌ای به اشتراک گذارند و به این طریق از حداکثر ظرفیت موجود آزمایشگاهی کشور استفاده شود.»

این کارشناس آزمایشگاهی ضمن اشاه به این که شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی معاونت علمی، بستری برای ارتباط بهتر بین مدیران و کارشناسان آزمایشگاه‌ها فراهم می‌کند، گفت: « ارتباط ایجاد شده از طریق برگزاری نشست‌های متعدد در این شبکه باعث می‌گردد که مدیران از نزدیک دیدار داشته و تجاربشان را به هم منتقل ‌کنند.»

مهندس نادری در خصوص راهکارهای افزایش کارآمدی شبکه و جلوگیری خروج ارز از کشور بیان کرد: تجربه‌ای که در شبکه نانو داشتیم این بود که یکی از مدیران شیوه موفقی که در مدیریت پیاده ساخته بود را طی نشستی با دیگر مدیران شبکه به اشتراک می‌گذارد. هر مجموعه‌ای که تمایل داشته باشد می‌تواند از آن تجربیات استفاده کند. در بخش کارشناسان نیز به همین شکل این تبادل تجربیات اتفاق می‌افتد. اولین مزیت شبکه این است که زمینه ارتباط بین مدیران، آزمایشگاه‌ها و کارشناسان را فراهم کرده و تا حدود زیادی از موازی‌کاری جلوگیری می‌کند.

وی با اشاره به تجربه قبلی در شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو معاونت علمی بیان کرد: «از تجربیات خوب در شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو این بود که تعدادی از کارشناسان کروماتوگرافی را در شبکه آزمایشگاهی‌ فناوری نانو گرد هم آوردیم تا بتوانند از تجارب یکدیگر استفاده کنند. این تجربه بسیار خوب و ارزشمند می‌تواند در شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی معاونت علمی، در طیف گسترده‌تری اجرایی شود.»

وی در پایان خاطرنشان کرد: ضروری است در موارد تخصصی از متخصصان ستادهای توسعه فناوری یا افرادی که سا‌ل‌ها در آن حوزه فعالیت کرده‌اند استفاده شود تا از این طریق پس از گذشت چند سال بتوانیم پشتوانه خوبی برای خدمات آزمایشگاهی متصور باشیم.

ارسال نظر

پاسخ به نظــر بازگشت به حالت عادی ثبت نظر

نظر شما
security code