به گزارش پایگاه خبری شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی، آیین افتتاحیه اولین نهاد صدور گواهی و آزمایشگاه تجهیزات ضدانفجار در خاورمیانه با حضور مهدی اسلام پناه معاون رییس جمهور و رییس سازمان ملی استاندارد، سیدمحمد موسوی معاون صنایع، ماشین آلات و تجهیزات وزارت صمت، پیام باقری نایب رییس اتاق بازرگانی ایران و رئیس هیات مدیره سندیکای صنعت برق، سیدمحمود هاشمی رئیس مرکز ملی تایید صلاحیت ایران، اکبر شعبانیکیا مدیر دفتر پژوهش و فناوری شرکت انرژیهای تجدیدپذیر وزارت نیرو، مجتبی نسب دبیر شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، سیدمحسن میرصدری میرعامل و حمیدرضا صالحی رئیس هیات مدیره شرکت اپیل و جمعی از فعالان صنعت برق و انرژی و همچنین اصحاب رسانه در محل این شرکت واقع در شهرک صنعتی کاوش استان البرز برگزار شد.
حرکت در مسیر تجارت جهانی با راه اندازی آزمایشگاه ضدانفجار
در ادامه مهدی اسلام پناه رییس سازمان ملی استاندارد، با اشاره به اقدامات دولت برای حضور کیفی در بازارهای جهانی افزود: راه اندازی این شرکت آزمایشگاه یک اقدام بزرگ در جهت کیفی سازی و گام برداشتن در مسیر تجارت بینالمللی و جهانی است. برای راهاندازی این شرکت دانش بنیان و آزمایشگاهی در شرایط تحریم ۱۳ گام بین المللی برداشته شده است.
اسلام پناه با تاکید بر اینکه آزمایشگاهها مهمترین نقطه ثقل آزمون کالاها به شمار میروند، اظهار کرد: شرکت اپیل نخستین مرکز آزمایشگاهی کشور است که میتواند گواهینامه کیفی منطبق با استانداردهای IECEx را صادر کند.
وی با اشاره به اینکه این اقدام با همکاری و همت بخش خصوصی کشور تحقق یافته است، تصریح کرد: امروز سرمایههای انسان، داراییهای نا مشهود کشور هستند که باید به آنها ببالیم.
تسهیل فروش بین المللی محصولات با گواهی تجهیزات
در ابتدای این مراسم محسن میرصدری مدیرعامل شرکت اپیل با بیان اینکه معتبرترین سیستم ارزیابی انطباق تجهیزات ضدانفجار که ابزار مناسبی را برای سازندگان، قانون گذاران و کاربران فراهم میکند، سیستم ارزیابی بین المللی IECEx است، گفت: هدف از سیستم ارزیابی انطباق IECEx، تسهیل تجارت بینالمللی تجهیزات و خدمات برای استفاده در محیطهای انفجاری و در عین حال حفظ سطح ایمنی مورد نیاز است. آزمایش و گواهی تجهیزات، خدمات و صلاحیت افراد مطابق با استانداردهای بینالمللی، فروش محصولات ایمنتر را در سطح بینالمللی با هزینه کمتر تسهیل میکند.
مدیرعامل شرکت اپیل افزود: این شرکت با توجه به اهمیت خودکفایی صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، کاهش هزینههای تولید و افزایش کیفیت محصولات ساخت داخل و عدم وابستگی به خارج از کشور، با سرمایهگذاری چندین میلیاردی و تأمین زیرساختهای سخت افزاری و نرم افزاری مورد نیاز، استخدام بیش از 90 نخبه و با حمایت سازمان ملی استاندارد، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان، وزارت نفت و صمت در مسیر دریافت مجوز IECEx گام برداشته است.
وی با تاکید بر اینکه اقدام شرکت اپیل در اخذ مجوز مورد حمایت و تأیید سازمان ملی استاندارد، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، وزارت صمت، وزارت نفت، و وزارت کار بوده است، تصریح کرد: این اقدام موجب حل مسأله صدور گواهی ارزیابی انطباق بینالمللی برای تولیدکنندگان تجهیزات ضدانفجار بدون نیاز به خروج ارز از کشور شده است.
توسه پژوهشها و محصولات دانشبنیان با آزمایشهای مرجع و بینالمللی
مهندس مجتبی نسب دبیر شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی، در حاشیه مراسم افتتاح این آزمایشگاه، ضمن اشاره به نقش آزمایشگاههای توانمند در پیشبرد پژوهشها، توسعه محصولات و خدمات دانشبنیان و ورود به بازارهای جهانی، اظهار داشت: برای نخستین بار در خاورمیانه است که یک آزمایشگاه زیرساختهای سختافزاری و نرمافزاری مورد نیاز جهت آزمون و صدور گواهی ارزیابی انطباق تجهیزات ضدانفجار را ایجاد کرده و موفق به اخذ مجوزهای آزمایشگاه و نهاد صدور گواهینامه انطباق مورد تایید IECEx شده است. این اقدام ارزشمند با کمک سرمایهگذاری بخش خصوصی، با کمک و توانمندی نخبگان ایرانی به سرانجام رسید و موجب حل مساله صدور گواهینامه ارزیابی انطباق بینالمللی برای تجهیزات ضدانفجار بدون نیاز به خروج ارز از کشور شد.
وی افزود: گواهینامه IECEx اعتبار جهانی داشته و قابلیت ردیابی بینالمللی دارد و موجب کاهش قیمت تمام شده تولید، ارتقای کیفیت، خودکفایی و غرور ملی، جلوگیری از خروج ارز و زمینهسازی صادرات محصولات و خدمات فناورانه میشود.
دبیر شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی تأکید کرد: بدون تردید مجموعههای آزمایشگاهی توانمند و فناور با حرکت در مسیر توسعه خدمات روزآمد، و به اشتراکگذاری این توانمندیها بر بستر شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی، میتوانند زمینهساز پیشبرد تحقیقات وپژوهشهای کارامد مرز دانش و صنعت باشند و به توسعه و تجاریسازی محصولات و خدمات دانشبنیان و فناورکمک شایانی کنند.
نسب ادامه داد: یکی از مهمترین اولویتها و رسالتهای شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی، توانمندسازی آزمایشگاهی سراسر کشور و همچنین ایجاد زمینههای مساعد به اشتراکگذاری ظرفیتهای آزمایشگاهی مجموعههای توانمند از سراسر کشور است تا بدین طریق، مسیر توسعه پژوهش، فناوری و رونق محصولات دانشبنیان فراهم شود. برهمین اساس شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی حمایتهای متنوعی را از آزمایشگاههای عضو صورت میدهد که کمک به تجهیز، احیا، ارتقاء، نگهداری و بهینه سازی تجهیزات، می شود ضمن آن که معرفی و تسهیل ارتباط آزمایشگاهها با مشتریان و توانمندسازی مجموعهها تنها بخشی از حمایتهای این شبکه آزمایشگاهی به شمار میرود.
دبیر شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی اظهار داشت: مجموعه آزمایشگاههای صنایع انرژی یکی از مجموعههای خوب و توانمند عضو شبکه است که توانسته جای خود را به خوبی در میان آزمایشگاههای موفق باز کند.
«آزمایشگاه اپیل» شناخته شده در سطح بینالملل
در بخش بعدی مراسم پیام باقری نایب رئیس اتاق ایران با اشاره به اینکه توسعه صنعتی در جهان به عنوان یکی از ارکان توسعه پایدار به شمار میرود، تصریح کرد: توسعه صنعتی یکی از محورهایی است که در کشورهای توسعه یافته توجه و اهتمام ویژهای به آن شده است.
وی ادامه داد: راهبردهای توسعه صنعتی مجموعهای از رویکردهای بلندمدت دولتها هستند که هم در حوزه داخلی و هم در حوزه بینالمللی نقشه راه خود را دارند و وجه تمایز کشورهایی که در اقتصاد موفق عمل کردهاند، توجه به توسعه صنعتی بوده است چرا که توسعه صنعتی برای آن کشور خلق ثروت و ارزش افزوده ایجاد میکند، ارزش افزوده صنعتی و صادرات صنعتی هم دو شاخص اصلی توسعه صنعتی محسوب میشوند.
نایب رئیس اتاق ایران با اشاره به اینکه حصول اطمینان از انطباق محصول با الزامات کیفی، فنی و زیست محیطی، شاخصها و استانداردهایی دارد که اهمیت این استانداردها نقش آزمایشگاههای مرجع را در سنجش محصول با الزامات مشخص میکند.
باقری افزود: شرکت اپیل که مولود سندیکای صنعت برق ایران و جامعه دانشگاهی کشور است، یکی از آزمایشگاههای شناخته شده در سطح بینالمللی است. هدف بخش خصوصی اقتصاد مولد است لذا با ایجاد چنین آزمایشگاهی نیازهای داخلی برطرف و از خروج ارز جلوگیری میشود.
تامین بخش اعظم تجهیزات نفت، گاز و پزشکی در داخل کشور
در ادامه سیدمحمد موسوی معاون صنایع، ماشین آلات و تجهیزات وزارت صمت با اشاره به دستاوردهای بزرگ صنعتی و تولیدی کشور در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی اعلام کرد: اکنون بخش اعظم تجهیزات و ماشین آلات مورد نیاز پالایشگاهها، نیروگاهها و پزشکی در داخل کشور تولید می شود. امروز ۷۰ درصد تجهیزات نفت و گاز پالایشگاه عسلویه توسط ایرانیان ساخته شده است.
وی ادامه داد: بخشی از این تجهیزات در استان البرز تولید و در اختیار پالایشگاهها و سایر صنایع قرار می گیرد؛ شیرآلات سنگین صنعت نفت و گاز کشور تولید داخل است؛ امروز نخبگان و دانشمندان ایرانی در حوزه ساخت تجهیزات پزشکی جزو سرآمدان جهان هستند.
معاون صنایع، ماشین آلات و تجهیزات وزارت صمت تصریح کرد: از سه میلیارد دلار بازار تجهیزات پزشکی کشور؛ یک و نیم میلیارد دلار را محصولات ایرانی تشکیل میدهند؛ در حوزه الکترو موتورها، تجهیزات نیروگاهی و سایر بخشها متخصصان و کارشناسان ایرانی متحمل زحمات فراوانی شدهاند.
موسوی افزود: در حوزههای مختلف صنعت گامهای بلندی با کمک دو بخش صنعت و دانشگاه برداشته شده است؛ همکاری خوب بین وزارتخانههای صمت، نیرو، نفت، بخش خصوصی و سازمان ملی استاندارد منجر به اخذ مجوز ارزشمند آزمایشگاه و نهاد صدور گواهی انطباق ضدانفجار توسط شرکت اپیل شده است.
امکان دریافت گواهیهای کیفی در داخل کشور
در بخش بعدی مراسم، حمید رضا صالحی رییس هیات مدیره آزمایشگاه صنایع انرژی اپیل اظهار کرد: تا پیش از این نمونههای تولیدات داخلی برای دریافت گواهینامه کیفی بینالمللی به خارج از کشور انتقال مییافت که اکنون این گواهینامه در داخل صادر میشود.
وی ادامه داد: راه اندازی این مرکز نقش موثری در صرفه جویی ارزی و تسهیل در آزمایش محصولات داخلی دارد. این مجموعه محصولات مختلفی در حوزههای برق، نفت و گاز، مخابرات، تجهیزات پزشکی و صنعت برق را مورد آزمون کیفی قرار میدهد.
صالحی گفت : با راه اندازی مرکز کنترل کیفی و صدور گواهینامه بینالمللی استاندارد، ایران به عنوان اولین کشور خاورمیانه در فهرست ۲۹ کشور دارنده مرکز صدور گواهینامه بینالمللی کیفی قرار گرفته است.
رئیس هیات مدیره شرکت اپیل گفت: واردات برخی محصولات بیکیفیت خارجی به صنعت داخلی آسیب وارد میکند لذا اکنون شعبههای کنترل کیفی در گمرکات کشور راه اندازی شده تا بتوانیم از ورود محصولات بی کیفیت به داخل کشور جلوگیری کنیم.
صالحی خاطرنشان کرد: در این مرکز اصول استانداردهای بینالمللی رعایت میشود ضمن آنکه نقش بسزایی در توسعه تجارت ایران در بازارهای جهانی دارد.
شرکت آزمایشگاههای صنایع انرژی با مشارکت دانشگاههای امیرکبیر، تهران، علم و صنعت، شهید بهشتی و شرکتهای معتبر صنعتی و با هدف ایجاد یک مرکز معتبر آزمون، بازرسی و صدور گواهینامه با قابلیت ردیابی بینالمللی ایجاد شد. این مجموعه به عنوان آزمایشگاه آکرودیته دارای گواهینامه ISO IEC 17025 ملی (مرکز ملی تایید صلاحیت ایران) و بین المللی (قابل ردیابی از(ILAC) و به عنوان نهاد صدور گواهینامه دارای گواهینامه ISO IEC 17065 بینالمللی قابل ردیابی از (IAF) بوده و مورد تایید شرکت ملی نفت، شرکت ملی گاز، سازمان ملی استاندارد، شرکت توانیر، سازمان تنظیم مقررات رادیویی، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، سازمان غذا و دارو، گمرکات کشور و … است.
شرکت صنایع انرژی در استان البرز استقرار دارد و خدمات تست، بازرسی و تطابق محصول مطابق با استانداردهای ملی و بینالمللی و صدور گواهی کیفیت محصول را بهعنوان آزمایشگاه مرجع بر بستر شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی ارائه میدهد.
فهرست خدمات، تجهیزات و روش آزمونهای این مجموعه فناور و آزمایشگاهی، در وبسایت شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی قابل مشاهده است.