به گزارش پایگاه خبری شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی، فریده رضی مسئول فنی آزمایشگاه مرکزی پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران، ضمن اشاره به فعالیت این مرکز در حوزه اجرای انواع آزمایشهای مولکولی، کشت سلول، متابولومیکس به معرفی این مجموعه پرداخت و عنوان کرد: در این آزمایشگاه امکان پژوهش در حوزه مطالعات مولکولی و کشت سلولی، بررسی متابولومیکس و ژنومیکس، مطالعات پایه بر روی ماهی زبرا، بررسی پروتئین شیمی با استفاده از روشهای اسپکتروفتومتری وجود دارد.
رضی ادامه داد: آزمایشگاه دارای فضایی است که در آن تجهیزات لازم جهت سنجش آنالیتهای بیوشیمیایی با استفاده از اتوآنالایزرهای پیشرفته، ایمونواسی و سایر آزمایشهای پایه و روتین فراهم آمده است همچنین سیستم مدیریت کیفیت در آزمایشگاه استقرار یافته و کلیه فرایندها تحت کنترل دقیق قرار دارند.
این فعال حوزه پژوهش به معرفی آزمایشگاههای این مجموعه فناور پرداخت و در خصوص آزمایشگاه مس اسپکترومتری گفت: طراحی مطالعات پایه و بالینی با توجه ویژه به کاربردهای دانش اُمیکس(omics) و به ویژه متابولومیکس و ژنومیکس در قالب طرحهای پژوهشی چند رویکردی و پایاننامههای تحصیلات تکمیلی، بستر مناسبی جهت پژوهش، مطالعات بنیادی و کاربردی و تولید علم در این زمینه فراهم میآورد. در حال حاضر آزمایشگاه در سنجش و آنالیز اسیدهای آمینه و آسیل کارنیتینها آماده ارائه خدمات است.
وی با بیان اینکه آزمایشگاه ژنتیک این مرکز آمادهی ارائهی خدمات تشخیص بیماریهای ژنتیکی میباشد توضیح داد: این مرکز قادر به شناسایی و تشخیص موتاسیونهای موجود در بیماریهای نظیر دیابت مونوژنیک، درسندرم چاقی و... میشود همچنین این آزمایشگاه قادر به اجرای روشهای مولکولی است.
مسئول فنی آزمایشگاه مرکزی پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم، آزمایشگاه میکروبیوم را یک آزمایشگاه تخصصی دانست و ابراز کرد: این آزمایشگاه با تمرکز بر مطالعه میکروبیوتا در زمینههای مختلف تحقیقاتی از جمله پزشکی، زیستشناسی، داروسازی، زیستفناوری و... نقش مهمی را ایفا میکند.
این فعال حوزه فناوری افزود: بررسی فراوانی باکتریهای میکروبیوتا روده و بزاق و ارتباط آن با بیماریها، استخراج DNA باکتریایی،استخراج RNA، سنتز cDNA، انجام PCR، انجام Real Time PCR برای بررسی فراوانی باکتریها و بررسی بیان ژن، کشت باکتریها و استخراج OMV های باکتریایی از خدماتی است که توسط این آزمایشگاه ارائه میشود.
رضی در خصوص آزمایشگاه کشت سلول گفت: آزمایشگاه کشت سلول کار خود را با هدف مطالعه و بررسی خواص و عملکرد ردههای مختلف سلولی آغاز کرده است. فعالیتهای عمده این آزمایشگاه شامل جداسازی و کشت انواع سلولها و نگهداری طولانی مدت آنها و سنجش فعالیتهای ضد توموری میباشد.
در ادامه این فعال حوزه پژوهش، از آزمایشگاه ماهی زبرا به عنوان یک مرجع معتبر در زمینه تحقیقات و توسعه نام برد و ابراز کرد: این آزمایشگاه با بهرهگیری از تجهیزات پیشرفته و تیم متخصص و متعهد به تلاش برای ارتقای دانش و فناوری در زمینه بیوتکنولوژی میپردازد. تحقیقات انجام شده در این آزمایشگاه شامل بررسیهای سلولی و ملکولی و همچنین تاثیر داروهای مختلف در اثربخشی آنها با از استفاده فناوریهای نوین، به دلیل مشابهت ژنتیکی بالا ماهی زبرا با انسان است.
وی ضمن اشاره به پروژههای اجرا شده توسط آزمایشگاه مرکزی پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم مطرح کرد: پیمایش ملی عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر و آزمایشهای مربوط به فاکتورهای بیوشیمی و تعیین سطح IgG کووید 2019 برای حدود 25000 نمونه، مطالعه متابولومیکس در جمعیت ایرانی و بررسی ارتباط با بیماریهای مهم غیرواگیر مانند سندرم متابولیک، دیابت، هیپرتانسیون و ...، تهیه و ارزیابی عملکرد کربن کوانتوم داتهای کایرال در رسانش انسولین در یکصد عدد مدل ماهی زبرا فیش (در حال انجام) و بررسی فراوانی برخی باکتریهای میکروبیوتای دستگاه گوارش در سالمندان مبتلا به چاقی سارکوپنیک تنها بخشی از پروژه های اجرا شده توسط این مجتمع آزمایشگاهی است.
این فعال حوزه آزمایشگاهی در خصوص برگزاری دورههای آموزشی گفت: دوره های آموزشی متعددی از جمله آزمون توکسیکوسیتی با لارو ماهیان زبرا، کارگاههای عملی ملکولی و طراحی در این مرکز برگزار میشود.
آزمایشگاه مرکزی پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران در استان تهران استقرار دارد و خدمات خود را بر بستر شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی، به مخاطبان سراسر کشور ارائه میکند.
فهرست خدمات، تجهیزات و روش آزمونهای این مجموعه آموزشی و آزمایشگاهی در پایگاه اینترنتی شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی قابل مشاهده است.