رابط برگزیده پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی و فرهنگی از تعهد به عنوان یک ضرورت در حفظ آثار و میراث فرهنگی و فعالیت آزمایشگاهی و پژوهشی این حوزه یاد کرد.

به گزارش پایگاه خبری شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی، رابطان مراکز آزمایشگاهی و تحقیقاتی، بخش مهم و اثربخش در زیست‌بوم این شبکه هستند که نقشی اجتناب‌ناپذیر را در توسعه همکاری بین مراکز، متقاضیان خدمات آزمایشگاهی و شبکه ایفا می‌کنند. در همین راستا و با هدف تشویق، ترغیب و ارتقای توانمندی‌های رابطین، شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی هر ساله عملکرد رابطین مراکز عضو را بر اساس ارزیابی‌های دقیق بررسی کرده و برگزیدگان را معرفی می‌کند. بر همین اساس و در تازه‌ترین ارزیابی رابطین آزمایشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی عضو شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی و بر اساس عملکرد این رابطین در سال 1401، تعداد 20 رابط فعال و توانمند مورد تقدیر شبکه آزمایشگاهی قرار گرفتند. پایگاه اطلاع‌رسانی شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی با هدف بیان تجربیات و معرفی این رابطین، به گفت و گو با آن ها پرداخته است و در ادامه، گفت و گو با سمیه کاظمی دهقی رابط پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی و فرهنگی که در ارزیابی اخیر رتبه بیستم رابطین برگزیده شبکه آزمایشگاهی را کسب کرده است، می‌خوانید.

 

سمیه کاظمی دهقی که فارغ‌التحصیل مقطع کارشناسی ارشد شیمی آلی است، درباره فعالیت خود در پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی و فرهنگی توضیح داد: به عنوان کارشناس مسئول آزمایشگاه شیمی در این پژوهشکده فعالیت دارم و رابط این مجموعه آزمایشگاهی با شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی هستم.

 

وی با اشاره به فعالیت آزمایشگاه تحقیقاتی مرکزی حفاظت و مرمت آثار تاریخی- فرهنگی عنوان کرد: پژوهشکده مرکب از چهار گروه پژوهشی: حفاظت و مرمت اشیاء، شناخت مواد و فن‌آوری، فرآیندهای فرسایشی و باستان‌سنجی و علوم طبیعی است. پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی شامل دو بخش آزمایشگاهی و کارگاهی است که بخش آزمایشگاهی، در راستای اهداف پژوهشی حفاظت و مرمت آثار و پاسخگویی به نیازهای پژوهشگران و حفاظت‌گران اشیاء و تزیینات وابسته به معماری با بهره‌گیری از علوم تجربی و روش‌های علمی به مطالعه و تحقیق بر روی شناخت مواد و خواص آن‌ها و سیر تحول فناوری ساخت آثار می‌پردازند.

 

این فعال حوزه پژوهش و فناوری درباره الزامات فعالیت در جایگاه یک کارشناس و رابط آزمایشگاهی عنوان کرد: تمامی آثار برجای مانده از پیشینیان که دارای جایگاه فرهنگی باشد، میراث فرهنگی محسوب می‌شود. در واقع آیینه‌ای از زندگی پیشینیان و روایت کننده سیر تکامل بشر در طی تاریخ است. این عنصر فرهنگی قابلیت منحصر به فردی برای هر سرزمین دارد و در طی نسل ها دارای جایگاه والا و قابل احترام بوده است. حفظ هویت و روح فرهنگی یک سرزمین همه در گرو اهمیت نهادن به آثار برجای مانده از گذشتگان است. بنابراین نگاه متعهدانه و همراه با پایبندی به اخلاق حرفه¬ای و تعهد به تعلق سازمانی در میراث ‌فرهنگی بسیار حائز اهمیت است.

 

رابط آزمایشگاه پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی و فرهنگی عنوان کرد: احساس تعلق یکی از نیازهای ذاتی انسان‌هاست، تعلق به خانواده، تعلق به وطن و تعلق سازمانی چند مثال برای این احساس هستند. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از بررسی های علمی تا حد زیادی به خلاقیت، دانش و مهمتر علاقه محقق بستگی دارد. همچنین بین پنج ویژگی بارز شخصیتی (برون گرایی, وظیفه شناسی, تطابق پذیری, روان رنجوری و گشودگی نسبت به تجربه) و هوش فرهنگی رابطه معنادار وجود دارد و ویژگی تطابق پذیری, بهترین پیش بینی کننده هوش فرهنگی است که برای کارشناسان این حوزه بسیار مهم است.

 

کاظمی دهقی، مهم‌ترین ویژگی‌های شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی را ارتقای دانش تخصصی و فنی کارشناسان آزمایشگاه‌ها با کارگاه‌های آموزشی و ارتباط با متخصصین هر حوزه و به اشتراک‌گذاری تجارب دانست و افزود: ارتباط امن و جامع با کل شبکه آزمایشگاهی کشور و ایجاد تعامل و تبادل پژوهش و آزمایشگاهی، همکاری و مشاوره درخصوص استقرار استاندارد قابل اعتماد و نیز استاندارد ISO17025 جهت بالابردن اعتبار نتایج فعالیت‌های آزمایشگاهی و افزایش توانمندی‌های آزمایشگاهی مراکز عضو در زمینه-های تخصصی از مهم‌ترین مزایای فعالیت شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی است.

 

وی با تاکید بر این‌که برای نگهداری از آثار تاریخی و فرهنگی باید فرآیندهای گوناگون مورد مطالعات آزمایشگاهی قرارگیرد، عنوان کرد: در این حوزه، محدوده اطلاعاتی که محقق نتیجه گیری خود را بر آن بنا کرده ارتباط مستقیمی با امکانات فنی و تجهیزات آزمایشگاهی دارد. بنابراین مطالعات آزمایشگاهی و پژوهش های علمی بر پایه دانش تجربی و تلاش در صدد ارتقا دانش کارشناسان و نیز انطباق بررسی‌های آزمایشگاهی و میدانی بر طبق الزامالت استاندراد ISO17025 بسیار مهم است.

 

این رابط آزمایشگاهی به برخی از فعالیت‌ها و وظایف خود در قامت رابط پژوهشکده با شبکه آزمایشگاهی اشاره کرد و گفت: پژوهشگاه میراث فرهنگی فعالیت خود را با شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی از 93 آغاز کرده است و به عنوان رابط این مجموعه با شبکه آزمایشگاهی، فعالیت‌هایی همچون عضویت، ثبت تجهیزات و خدمات پرسنل آزمایشگاه های پژوهشکده در پرتال شبکه در خصوص ارزیابی دوره‌ای عملکرد اعضای شبکه درجهت تعمیر و نگهداری، ارتقا، کالیبراسیون و تأمین قطعات برای تجهیزات موجود را بر عهده دارم. در کنار این فعالیت‌ها، ارائه و ثبت خدمات آزمایشگاهی با اعضای عضو و غیرعضو در مراکز مختلف تحقیقاتی و پژوهشی شبکه و برخورداری از تخفیفات شبکه برای استفاده از آزمایشگاه های سایر پژوهشگاه ها و مراکز عضو شبکه درخصوص طرح ها و گزارشات پژوهشی، عضویت پرسنل آزمایشگاهی در کارگروهای تخصصی شبکه، ارائه خدمات آزمایشگاهی به سایر مراکز عضو با تخفیف های شبکه و فراهم آوری امکان استفاده از دوره های آموزشی تخصصی بنا بر تخصص کارشناسان و شناساندن میراث فرهنگی به شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی بخشی از این وظایف به شمار می‌روند.

 

پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی و فرهنگی در استان تهران استقرار دارد و خدمات خود را بر بستر شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی، به مخاطبان سراسر کشور ارائه می‌کند.

 

فهرست خدمات، تجهیزات و روش آزمون‌های این مجموعه آموزشی و آزمایشگاهی در پایگاه اینترنتی شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی قابل مشاهده است.

کلمات کلیدی : شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی

ارسال نظر

پاسخ به نظــر بازگشت به حالت عادی ثبت نظر

نظر شما
security code