به گزارش پایگاه خبری شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی، یکی از مهمترین رسالتهای شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی، دسترسی آسان پژوهشگران و محققان، مخترعان، فناوران و نخبگان به خدمات آزمایشگاهی به آسانی و با برخورداری از دقت و کیفیت لازم است. بر همین اساس، با شبکهسازی و حمایت از آزمایشگاههای توانمند و فعال، زمینه را برای تحقق این مهم، فراهم میکند. همچنین آزمایشگاههای عضو را بر اساس معیارهای مختلفی مورد ارزیابی قرار داده و رتبهبندی میکند.
طی این ارزیابیها، برترین مجموعههای آزمایشگاهی امتیازدهی و معرفی شده و مورد تقدیر قرار میگیرند. «آزمایشگاه آبان کیمیای جنوب» از اعضای توانمند شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی در ارزیابی سال 1402 توانست در جایگاه نهم آزمایشگاهها قرار بگیرد.
حمید مددی مدیر ارشد آزمایشگاه آبان کیمیای جنوب درباره این مجموعه و فعالیتهایش توضیح داد: عمده فعالیت ما در حوزه خدمات دهی به مشتریان خصوصی و دولتی در حوزه کنترل کیفیت مواد غذایی و خوراک دام و همچنین کارهای تحقیقاتی است.
وی با اشاره به آغاز فعالیت آزمایشگاه آبان کیمیای جنوب از سال 1388 و اخذ گواهینامه ایزو 17025 در سال 1389 گفت: این مرکز از چندین بخش تشکیل شده که به صورت مجزا واحد پذیرش، ویژگی های فیزیک و شیمی، بخش میکروبی، بخش آلایندههای فلزی و اسپکتروسکوپی، بخش مایکوتوکسین ، نگهدارنده ها، شیرینکننده و همچنین بخش باقی مانده آفتکشها تشکیل شده است.
مددی، با اشاره به ایجاد اشتغال توسط آبان کیمیای جنوب عنوان کرد: این مجموعه به صورت مستقیم زمینه اشتغال برای بیش از 20 کارشناس را فراهم کرده که همه از فارغ التحصیلان ارشد و نخبه دانشگاهی هستند و همچنین زمینه اشتغال 15 نفر را به صورت غیر مستقیم فراهم کرده است.
وی با بیان اینکه آزمایشگاه آبان کیمیای جنوب، به صورت اختصاصی آنالیزهای باقی مانده سموم و آفت کشهای کشاورزی را روی محصولات غذایی و نمونههای پژوهشی انجام میدهد، افزود: این آزمایشگاه همچنین آنالیز تمام مایکوتوکسینها را بر روی تمام نمونهها انجام میدهد؛ آنالیز اندازهگیری مقادیر بسیار ناچیز فلزات سنگین بر روی نمونه های بیمارستانی، نفتی و غذایی با دقت بسیار بالا از دیگر خدماتی است که این آزمایشگاه انجام می دهد علاوه بر این، بخش میکروبی و ویژگی این آزمایشگاه تمامی محصولات غذایی را پشتیبانی میکند.
مددی، در ادامه افزود: این آزمایشگاه دارای تجهیزات با فناوری بالا از جمله HPLC بوده که برای اندازه گیری انواع قارچها، ویتامین ها و مواد افزودنی استفاده میشود؛ یکی دیگر از تجهیزات این مرکز دستگاه GCMASS است که برای اندازه گیری سموم کشاورزی و انواع ترکیبات مجهول که هیچگونه دیدگاهی نسبت به آن نداریم استفاده میشود. زیرا دارای یک کتابخانه جامع بوده که احتمالا وجود ترکیبات را تعیین میکند؛ از دیگر تجهیزات این آزمایشگاه میتوان به دستگاه جذب اتمی با تمام تکنیک های شعله، کوره و هیدرید اشاره کرد.
مدیر ارشد آزمایشگاه آبان کیمیای جنوب، با اشاره به برخی از پروژههای تحقیقاتی این مجموعه عنوان کرد: یکی از پروژه های این مجموعه که طی یکسال اخیر انجام شد، فعالیت روی اندازهگیری مقادیر بسیار ناچیز فلزات سنگین در مواد اولیه و خام پتروشیمی ها است که این مجموعه به دلیل اهمیت موضوع، توانسته علاوه بر اجرای استاندارد ASTM D5184 در اندازه گیری مقادیر پایین تر از این استاندارد نیز موفق ظاهر شود.
مددی همچنین به برگزاری دورههای آموزشی اشاره کرد و گفت: دوره های آموزش اندازهگیری مایکوتوکسین، اندازهگیری فلزات سنگین و دوره اندازه گیری باقی مانده سموم، همچنین دورههای آموزشی استاندارد ایزو 17025 توسط این آزمایشگاه برگزار میشود.
تلاش برای جلب رضایتمندی مشتریان
مدیر ارشد آزمایشگاه آبان کیمیای جنوب، با اشاره به عزم جدی این مجموعه عنوان کرد: امسال خوشبختانه با همتی که در هیئت مدیره محترم بوده و با توجه به برنامهریزی و اهداف کلانی که در سیستم دیده شده بود و همچنین همکاری بسیار عالی و نزدیکی که پرسنل داشتهاند، حائز رتبه نهم شدهایم.
وی درباره معیارهایی که در کسب این رتبه تأثیرگذار بودهاند افزود: معیارهایی همچون کیفیت خدمات ارائه شده به مشتریان، اخذ گواهینامه ایزو 17025، رضایتمندی مشتریان از خدمات دریافت شده، حضور در سمینارهای بینالمللی، برگزاری دورههای آموزشی برای دیگر آزمایشگاه های عضو شبکه از جمله مهمترین معیارها بوده اند. این آزمایشگاه در شاخص کارکرد و مشتری مداری امتیاز بالایی کسب کرده است.
مددی، درباره معیارهایی که به موفقیت یک آزمایشگاه کمک میکند، عنوان کرد: در وهله نخست، یک آزمایشگاه وقتی میتواند موفق باشد که بتواند استانداردهای حوزه خود را کسب کرده باشد که یکی از مهمترین آنها همین استاندارد ایزو 17025 است؛ در وهله بعد آزمایشگاه باید از قبل یک برنامه ریزی دقیق و اهدف مشخصی را تعیین کند و نیروی انسانی و تجهیزات مدنظر را در راستای نیل به این اهداف مدیریت کند. یک آزمایشگاه باید رضایت مندی مشتریان را به عنوان یکی از اصلی ترین دغدغه های خود بداند که لزوم رسیدن به این مهم، الزاماتی را میطلبد مثل شرکت در مقایسات بین آزمایشگاهی، کالیبراسیون تجهیزات، آموزش پرسنل، چرا که همه این موارد باعث افزایش کیفیت خدمات دهی و در نهایت افزایش رضایت مندی مشتریان میشود.
وی در ادامه افزود: یک آزمایشگاه زمانی میتواند به این موفقیت دست یابد که به طور مداوم تحت ارزیابی قرار گیرد و ممیزیهای داخلی و خارجی خود را به طور پی در پی انجام دهد و دانش افزایی و آموزش را پیگیری کند.
این فعال حوزه پژوهش و فناوری، با بیان اینکه آزمایشگاه آبان کیمیای جنوب، از سال 1400 عضو شبکه راهبردی شده است، افزود: خوشبختانه با برنامهریزی مدیریتی، این آزمایشگاه پلههای ترقی را به مرور و عالی سپری کرده است. این آزمایشگاه همسو با برنامه های شبکه آزمایشگاهی در جهت رفع مشکلات و معضلات جامعه به خصوص دانشگاهیان گام بر می دارد.
مددی، با بیان اینکه شبکه آزمایشگاهی در طی این چندسال اخیر به خوبی توانسته است جایگاه خودش را در بین آزمایشگاه ها پیدا کند، ادامه داد: شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی، نقش پیونددهنده تکههای پازل آزمایشگاهها را ایفا میکند؛ تشکیل کارگروه های تخصصی به نوبه خود توانسته است حلقه ای از متخصصان حوزه های مختلف را با یکدیگر آشنا کند. ایجاد این کارگروه ها باعث انتقال دانش بین کارشناسان شده است و بسیاری از معضلات فنی در همین کارگروه ها برطرف میگردد.
گفتنی است آزمایشگاه آبان کیمیای جنوب از اعضای ممتاز شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی است که در استان خوزستان استقرار دارد و خدمات آزمایشگاهی متنوعی را در حوزههای میکروبی، مواد غذایی، فرآوردههای آرایشی و بهداشتی و ... ارائه میدهد.
فهرست تجهیزات، خدمات و روش آزمونهای این مجموعه آزمایشگاهی در پایگاه اینترنتی شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی قابل مشاهده است.