در یازدهمین نشست مدیران مراکز عضو شبکه آزمایشگاهی از 25 مرکز آزمایشگاهی برتر، 17 مرکز آزمایشگاهی دارای بیش‌ترین رشد، 25 رابط برتر و 22 کارشناس منتخب تقدیر به عمل آمد.

به گزارش پایگاه خبری شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی، همزمان با دهمین سالگرد فعالیت شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی، و بیستمین سالگرد تشکیل شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو از مراکز آزمایشگاهی برتر، رشد یافته، رابطین برتر و کارشناسان منتخب تقدیر شد.

 

الگوی موفق استفاده حداکثری از ظرفیت‌های آزمایشگاهی کشور

رضا اسدی فرد، مدیر شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی، در مراسم یازدهمین نشست مدیران مراکز عضو شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی، عنوان کرد: این نشست که امسال یازدهمین دوره آن برگزار می‌شود و میزبان مدیران برترین مراکز عضو است، از یک جهت تمایز دارد، این‌که شبکه آزمایشگاهی از آغاز راه خود در قالب شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های نانو، اکنون دو دهه را پشت سر گذاشته و بیست ساله شده است. بر همین اساس مراسم امسال را با عنوان ده به‌علاوه ده نامگذاری کردیم که حاکی از ده سال فعالیت موفق شبکه آزمایشگاهی در حوزه نانو و پس از آن توسعه فعالیت به همه حوزه‌های فناوری با حمایت معاونت علمی ریاست جمهوری، در قالب شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی است.

 

 

اسدی‌فرد با اشاره به این‌که شبکه آزمایشگاهی در هر دو دوره فعالیت خود، یک مسیر رو به تعالی را در شبکه‌سازی و ایجاد زیرساختی از همه آزمایشگاه‌های توانمند در سراسر کشور طی کرده است، افزود: شبکه آزمایشگاهی‌ در طول این دو دهه، همچون رودخانه‌ای همواره جاری، تلاش کرده است با شور و نشاط به حرکت رو به جلوی خود ادامه دهد و بستری برای توسعه پژوهش‌های کاربردی، توسعه و عمق‌بخشی به فناوری‌های راهبردی و جریان‌ساز فرهنگ تعامل و شبکه‌سازی در زیرساخت‌های فناورانه باشد.

 

وی با بیان این‌که مسیر شبکه آرمایشگاهی فناور‌ی‌های راهبردی و رشد طی این دو دهه، روندی مثال زدنی است، ادامه داد: این شبکه در ابتدا با ۳۰ مجموعه آزمایشگاهی که عمدتاً کوچک بودند قدم در راه گذاشت و این نگاه نوآورانه، مشتاقانه و پرشور به تدریج راه خود را هموار کرد. شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی، فرهنگ‌ و ‌رویکرد تازه‌ای را در هم‌رسانی، به اشتراک‌گذاری امکانات موجود و تعامل را منادی شد که شاید در ابتدای راه، به دلیل شناخت کم‌تر مراکز آزمایشگاهی و تحقیقاتی بزرگ، چندان مورد استقبال قرار نگرفت اما به تدریج با پیشرفت در کار شبکه آزمایشگاهی و امتداد فعالیت‌ها امروز با استقبال مجموعه‌های بزرگ آزمایشگاهی اعم از دولتی و خصوصی مواجه شده و خوشبختانه کمتر شهری در کشور داریم که مرکز آزمایشگاهی عضوی از شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی نداشته باشد.

 

 

مدیر شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی، با اشاره به تحول در فرهنگ و باور عمومی نسبت به کسب و کار یک عضو هیئت علمی دانشگاه و همچنین خرید و استفاده از زیرساخت‌ها و تجهیزات آزمایشگاهی گفت: توسعه اقتصاد دانش‌بنیان و فرهنگ‌سازی آن، نگاه و ‌رویکرد‌ها را نسبت به مسائل حوزه علم، فناوری و کسب و کار متحول کرد، به طوری که راه‌اندازی یک کسب و کار دانش‌بنیان توسط یک عضو هیئت علمی دانشگاه، تا همین چند سال اخیر امری پذیرفته و پسندیده تلقی نمی‌شد و اگر استاد دانشگاهی وارد عرصه کسب و کار می‌شد مورد نکوهش نیز قرار می گرفت، اما امروز این رویکرد متحول شده است و شاهد شکل‌گیری و رونق هسته‌های فناور و دانش‌بنیان با محوریت استادان دانشگاه هستیم.

 

اسدی‌فرد ادامه داد: به همین ترتیب، رویکرد به امکانات و تجهیزات آزمایشگاهی مستقر در یک دانشگاه، آزمایشگاه یا پژوهشگاه نیز متحول شده است و اگر تعداد تجهیز آزمایشگاهی در اختیار استاد دانشگاه قرار داشت و کارایی و استفاده بهینه از این سرمایه، چندان ملاک نبود، امروز اما میزان کارآمدی و بهره‌مندی از ظرفیت‌های آزمایشگاهی، به یک ارزش تبدیل شده است.

 

وی همچنین، تلاش مراکز آزمایشگاهی و پژوهشی برای استقرار استانداردها و اخذ گواهی‌های معتبر تایید صلاحیت آزمایشگاه را یکی دیگر از زمینه‌های تحول به کمک شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی دانست و ادامه داد: تا چند سال اخیر، آزمایشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی، با توجه به موانع متعددی که برای دریافت استانداردهای آزمایشگاهی بر سر راه خود می‌دیدند یا ضرورتی برای اخذ این تأییدیه‌ها احساس نمی‌کردند، چندان به اقدام برای دریافت استانداردها تمایل نداشتند، اما فضای پویا و ارزش‌آفزین شبکه آزمایشگاهی ضمن حمایت‌ها و تسهیلاتی که برای استقرار این استانداردها ارائه می‌دهد، فضا را به سمت و سویی سوق داده است که امروزه آزمایشگاه‌ها استقرار این استانداردها را یک ارزش برای خود می‌دانند و به صورت خودانگیخته برای اخذ آن‌ها تلاش می کنند.

 

الگوی قابل اجرای شبکه آزمایشگاهی در عرصه حکمرانی

مدیر شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی، با بیان این‌که نیازمند پیاده‌سازی و اجرای الگوهای مطلوب ارائه خدمات مردمی در قالب ساختارهای چابک و کارآمد هستیم، افزود: شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی از این حیث یک الگوی مطلوب برای حکمرانی نیز به شمار می‌رود. چرا که این مجموعه با وجودی که خدمات، تجهیزات و امکانات بیش از ۱۸۰۰ مجموعه آزمایشگاهی اعم از دولتی و خصوصی در سراسر کشور را به اشتراک‌ گذاشته، زمینه‌ساز ارائه بیش از سه میلیون خدمت آزمایشگاهی در سال شده است، در حالی که با یک ساختار کوچک و چابک اداره می‌شود.

 

اسدی‌فرد ادامه داد: شاید تصور اولیه از شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی به عنوان گرداننده این ساختار، یک سازمان عریض و طویل با تعداد زیادی نیروی انسانی باشد، اما این مجموعه همچنان پس از دو دهه فعالیت و پنجاه برابر شدن حجم فعالیت‌ها، اعضا و خدمات خود، در قالب یک ساختار بسیار کوچک و چابک اداره می‌شود.

 

وی با بیان این‌که ساختار چابک و رویکرد هم‌افزای شبکه آزمایشگاهی، الگوی مطلوبی برای حکمرانی است ادامه داد: کار شبکه آزمایشگاهی طی این دو دهه علیرغم کوچکی و چابکی، یک ‌نوآوری مثال زدنی در عرصه سازمانی و حکمرانی به شمار می‎رود بر این باوریم آن بخشی از کارها که امکان انجام آنها توسط بخش خصوصی وجود دارد باید توسط این بخش و به کمک مجموعه‌های خصوصی انجام شود. بر همین اساس، بخش قابل توجهی از خدمات شبکه آزمایشگاهی از جمله تعمیر و احیای تجهیزات آزمایشگاهی، تأمین مواد مرجع، استقرار سامانه‌ها و نرم‌افزارهای آزمایشگاهی و غیره، با همراهی بخش خصوصی است.

 

مدیر شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی ادامه داد: اگر چنین نگرشی در دولت و سایر بخش‌ها نیز حاکم شود، می‌توان کارهای بزرگ و تحول‌آفرین را در دل یک ساختار کوچک به ثمر رساند. هیچ‌ وقت به این فکر نیفتادیم که یک زیرساخت را از صفر توسعه دهیم زیرا بر این باوریم که بخش خصوصی دارای تخصص و توانمندی‌های بیش‌تری است و کار را بهتر انجام می‌دهد. این که شبکه آزمایشگاهی بیست ساله شده، به دلیل این است که خودش را خیلی بزرگ نکرده و عمدتا بر روی عملکرد تمرکز داشته است.

 

وی با اشاره به ضرورت پیاده‌سازی رویکردهای تحولی در دهه سوم فعالیت شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی عنوان کرد: ایده‌های نوآورانه و ‌تحولاتی که در شبکه اتفاق افتاده همگی توسط اعضای همین شبکه، اعضای کارگروه های تخصصی و کارشناسان مراکز عضو ارائه و پیاده‌سازی شده است و از اعضای جدید تقاضا می‌کنم که با ارایه ایده‌های جدید، زمینه‌ساز تحولات جدید و رو به جلوی دیگری در شبکه آزمایشگاهی باشند.

 

اسدی‌فرد، با تأکید بر ضرورت توجه به ایجاد زیرساخت‌های آزمایشگاهی منطبق با ابعاد و استانداردهای جهانی گفت: یکی از نقاطی که جای کار داریم، توجه به ارائه خدمات آزمایشگاهی مطلوب با زیرساخت آزمایشگاهی در سطح جهانی است و باید در حوزه‌های مختلفی که می تواند مزیت فناورانه کشور باشند یا با موضوع اقتدار و امنیت کشور مرتبط است به طور جدی کار کنیم.

 

وی افزود: در حوزه توسعه فناوری جزو برترین‌های منطقه و دنیا هستیم و این ظرفیت را داریم با همکاری یکدیگر، این کار را در ابعاد بین‌المللی انجام دهیم و در این حوزه آزمایشگاه‌های بخش خصوصی می‌توانند نقش آفرینی اثربخشی داشته باشند.

 

تقدیر از برترین‌ها

در دهمین دوره ارزیابی شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی از مراکز عضو، عملکرد 653 مرکز آزمایشگاهی (شامل 970 آزمایشگاه) مورد ارزیابی قرار گرفت و رتبه‌بندی آنها انجام شد.

 

در این مراسم با حضور عماد احمدوند، دبیر ستاد توسعه فناوری‌های نانو و میکرو، رضا اسدی‌فرد، مدیر شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی، علی بیت‌اللهی، مشاور ارشد ستاد توسعه فناوری نانو، محمد زندی، مدیر آزمایشگاه‌ مرکزی سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران، از 25 آزمایشگاه برتر و 17 مرکز رشد یافته، قدردانی و لوح تقدیر 25 رابط برتر و 22 کارشناس منتخب به نمایندگان مراکز حاضر در این برنامه تحویل داده شد.

 

 

پیاده سازی الگوی نوآورانه تعامل و شبکه‌سازی

در بخش دیگری از این مراسم، دکتر علی بیت اللهی، پیشکسوت و مدیر اسبق کارگروه روابط بین‌الملل ستاد ویژه توسعه فناوری نانو و میکرو، با اشاره به پیاده‌سازی الگوی نوآورانه تعامل و همکاری در شبکه آزمایشگاهی فناوری‌ نانو و پس از آن در شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی، عنوان کرد: آن چه امروز در شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی به ثمر نشسته است، جز با تلاش‌های دست اندرکاران شبکه‌ محقق نشده است و من نیز جزء کوچکی از این مجموعه برای توسعه زیرساخت‌های نانوفناوری بودم. خوشبختانه پس از دو دهه تلاش امروز، شاهد دستاوردهای این شبکه گسترده در عرصه پژوهش و فناوری هستیم.

 

دکتر بیت‌اللهی ادامه داد: خوشبختانه توانمندی های آزمایشگاهی ما به قدری توسعه یافته‌اند که جای خود را در سراسر ایران باز کرده است و در مسیر کمک به پژوهش‌ها و توسعه فناوری‌های پیشرفته کار می‌کند. امروز ایران یکی از سرآمدان پژوهش، تجهیزات آزمایشگاهی و فناوری در عرصه جهانی است.

 

وی با اشاره به پیاده‌سازی یک الگوی نوین در شبکه‌سازی در قالب ستاد توسعه فناوری نانو و نیز ایجاد شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی گفت: در راهبری ستاد توسعه فناوری نانو و نیز برای تشکیل این شبکه آزمایشگاهی نانو بسیار مطالعه کردیم و‌ به این نتیجه رسیدیم اگر می خواهیم در نانوفناوری به پیشرفت قابل توجهی برسیم باید نگاهی فراگیر داشته باشیم و برای درگیر کردن کل کشور در نانو، رویکرد تعامل، هم‌افزایی و شبکه‌سازی را پیاده سازی کردیم.

 

 

پیشکسوت حوزه نانوفناوری ادامه داد: در ابتدای راه، هیچ یک از مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی این موضوع را جدی نگرفتند اما در سایه یک طراحی هوشمندانه و نوآورانه در ستاد توسعه فناوری نانو، امروز این درخت تناور شکل گرفته است. باید بر این باور باشیم که وقتی ظرفیت های موجود کشور را با سیاست های نرم به کار ببندیم، کار به نتیجه مطلوب خواهد رسید. امیدوارم این جریان در مسیر پیش رو، با قوت به جلو برود و این الگو بتواند در سایر حوزه ها نیز پیاده شود.

 

مسیر رو به تعالی شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی

در این مراسم، سهیلا شکراله‌زاده، رئیس پژوهشگاه فناوری‌های نوین سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران، ضمن خیر مقدم به مدیران مراکز آزمایشگاهی حاضر در نشست، نقش‌آفرینی شبکه آزمایشگاهی در حمایت از پژوهش‌های کاربردی و کمک به فعالیت دانشجویان، اعضای هیئت علمی و پژوهشگران را پررنگ و اثربخش دانست و گفت: شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی در مسیر پیش روی خود یک جریان بسیار خوب را در فعالیت‌های پژوهشی ایجاد کرده است و من به عنوان یک پژوهشگر از خدمات شبکه آزمایشگاهی استفاده‌ می‌کنم.

 

وی با اشاره به این‌که شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی در مسیر تعامل و شبکه‌سازی آزمایشگاه‌ها، مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی سراسر کشور مسیر پرفراز و نشیبی را پیموده است عنوان کرد: با توجه به این‌که شبکه‌سازی، امری بسیار دشوار است و موانع متعددی هم بر سر راه آن وجود دارد، تلاش زیادی انجام شده است و آن‌چه که امروز در شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی به ثمر رسیده، ماحصل استمرار، فرهنگ‌سازی و عزم بسیار خوب مدیران و دست‌اندرکاران و اعضای این شبکه آزمایشگاهی است.

 

 

شکراله زاده، با تأکید بر این‌که خوشبختانه بهبودها و اصلاحات بسیاری در روند فعالیت شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی انجام شده و مسیر این شبکه رو به تعالی است، افزود: پژوهشگاه فناوری‌های نوین نیز با تمامی امکانات، توانمندی‌ها و زیرساخت‌های خود این آمادگی را دارد که خدمات متنوع را در مسیر توسعه فناوری‌های پیشرفته، تولید علم نافع و پژوهش‌های کاربردی بر بستر شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی ارائه بدهد.

 

تقدیر از کارشناس شبکه آزمایشگاهی

در بخش دیگری از این مراسم از مهندس حامد دارابی، کارشناس سابق شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی، به پاس تلاش‌های مستمر و فعالیت‌های اثربخش در عرصه ایجاد تعامل و همراهی با مراکز آزمایشگاهی عضو، کمک به تسهیل دریافت خدمات، تسهیلات و توانمندسازی آزمایشگاه‌ها قدردانی شد. مهندس دارابی از سال 1393 به مدت نه سال با شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی همکاری داشته است.

 

گرامیداشت بیست سالگی شبکه آزمایشگاهی

در بخش دیگری از یازدهمین نشست مدیران مراکز آزمایشگاهی عضو، مراسم ویژه گرامیداشت بیست سال فعالیت شبکه آزمایشگاهی با شعار «10به‌علاوه10» برگزار شد. به این مناسبت ده سال فعالیت شبکه آزمایشگاهی در حوزه نانو و در ادامه، ده سال فعالیت با پوشش‌دهی تمامی حوزه‌های آزمایشگاهی در قالب شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی و قرار گرفتن این شبکه در آستانه 21 سالگی، گرامی داشته شد.
همچنین متن‌های یادگاری و امضای شرکت‌کنندگان در این رویداد بر صفحه لوح یادبود 10+10 سالگی شبکه آزمایشگاهی نقش بست.

 

 

معرفی خدمات کارگزارهای شبکه آزمایشگاهی، مشاوره های امور گمرکی و اعتبار مالیاتی

در حاشیه این مراسم، در قالب میز ارائه خدمت، مراکز حامی (ارایه کننده مواد آزمایشگاهی مرجع)، نوتا (ارایه کننده خدمات تعمیر، نگهداری و نوسازی تجهیزات آزمایشگاهی)، مهامکس (تبادل کننده خدمات آزمایشگاهی، مشاوره و تحلیل نتایج آنالیز) و همچنین مشاورین امورگمرکی و اعتبار مالیاتی، پاسخگوی مراکز حاضر در این برنامه بودند.

 

 

بازدید از آزمایشگاه‌ها و آشنایی با ظرفیت و توانمندی‌های آنها

در ادامه‌ی یازدهمین نشست سراسری مدیران مراکز عضو شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی که به میزبانی سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران برگزار شد، شرکت‌کنندگان از مجموعه آزمایشگاه های پژوهشکده زیست فناوری، شرکت دانش‌بنیان بهینه فرآیند آزما (فعال در زمینه خدمات تخصصی آزمایشگاهی کالیبراسیون) و همچنین مرکز صنعتی سازی نانوفناوری کاربردی (ICAN) بازدید کردند.

 

 

بستری برای شناخت برترین‌ها در کنار تعامل و هم‌افزایی مدیران مراکز آزمایشگاهی

شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی با هدف ایجاد هم‌افزایی، اشتراک‌گذاری تجربیات و دستاوردها، ارتقای توانمندی‌ها و بیان دیدگاه‌ها در مسیر توسعه زیست‌بوم تجهیزات و خدمات آزمایشگاهی کشور، هر ساله در قالب این نشست با میزبانی یکی از مراکز آزمایشگاهی عضو، میزبان مدیران مراکز آزمایشگاهی است و بستری فراهم می‌سازد تا ضمن شناسایی و تقدیر از برترین آزمایشگاه‌ها، زمینه همکاری‌های آتی و آشنایی با زیرساخت‌ها و توانمندی‌های مرکز میزبان فراهم شود.

 

 

 

تصاویر این نشست را می توانید از اینجا ببینید.

 

کلمات کلیدی : شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی,نشست مدیران مراکز عضو شبکه آزمایشگاهی

ارسال نظر

پاسخ به نظــر بازگشت به حالت عادی ثبت نظر

نظر شما
security code