به گزارش پایگاه خبری شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی، دکتر مهدی زجاجی، رئیس آزمایشگاههای تخصصی و تحقیقاتی مجتمع آزمایشگاهی زکریای رازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم وتحقیقات، درباره فعالیتهای این مجموعه آزمایشگاهی توضیح داد: مجتمع آزمایشگاهی زکریای رازی، در خرداد ماه سال 1377 با هدف تأمین فضای مناسب و تجهیزات تخصصی لازم برای انجام پروژههای پژوهشی اعم از پایان نامههای دانشجوئی در مقاطع دکتری وکارشناسیارشد و پیشبرد طرحهای تحقیقاتی، افتتاح شد. با توسعه مجدد این مجموعه در سال 1385، به مساحتی حدود 5000 مترمربع و 44 آزمایشگاه تخصصی و آموزشی رسید تا زمینه را برای پشیبرد پژوهشهای کاربردی، توسعه فناوریها و ارتقای آموزشها فراهم کند.
این فعال حوزه آزمایش و پژوهش، به حوزههای تخصصی این مجتمع آزمایشگاهی، اشاره کرد و گفت: آزمایشگاههای ذیل این مجتمع، در رشته های مختلف کشاورزی، علومپایه و صنایعغذایی، فنی و مهندسی در مقاطع مختلف تحصیلی خدمات آزمایشگاهی ارائه میکنند.
زجاجی، با اشاره به آمادگی مجتمع آزمایشگاهی زکریای رازی برای همکاری و جذب پروژه های ملی و تحقیقاتی گفت: تلاش داریم تا با ارائه خدمات تخصصی آزمایشگاهی به مراکز صنعتی و علمی و ارتباط بیشتر با بخشهای مختلف صنعت، مسیر ارتباط طرحهای پژوهشی با صنایع بیش از پیش فراهم شود.
وی، همچنین به آزمایشگاههای فعال ذیل مجتمع آزمایشگاهی زکریای رازی دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات، اشاره کرد و ادامه داد: در اداره آزمایشگاه های تخصصی، تجهیزات آزمایشگاهی کروماتوگرافی، NMR، اشعه ایکس، فلوسایتومتری و آزمایشات تخصصی غذا، ارائه خدمت میکنند. در بخش علوم پایه، آزمایشگاههای آلی، شیمی معدنی، شیمی تجزیه، شیمی فیزیک، زیستشناسی جانوری، میکروبیولوژی فعال هستند.
رئیس مجتمع آزمایشگاهی زکریای رازی، در ادامه افزود: در بخش آزمایشگاههای کشاورزی شاهد فعالیت و خدمترسانی آزمایشگاههای بیماریشناسی گیاهی، زراعت، تکثیر و پرورش آبزیان، باغبانی و کشت بافت، صنایع چوب، صنایع غذایی، صنایع غذایی، حشره شناسی و سم شناسی، علوم دامی و هیستوتکنیک، تجهیزات عمومی کشاورزی و زیستفناوری هستیم.
زجاجی، به موضوع خدمات سایر آزمایشگاههای این مجموعه اشاره کرد و گفت: این آزمایشگاهها در بخشهای فناوری مواد غذایی، میکروبیولوژی، شیمی مواد غذایی، محلولسازی، زیستشناسی، شیمی، زیست شناسی عمومی، گیاهپزشکی عمومی هستند.
وی، به برخی از تجهیزات پیشرفته موجود در آزمایشگاههای تخصصی مجتمع آزمایشگاهی رازی اشاره کرد و افزود: آزمایشگاه تخصصی از دستگاه رزونانس مغناطیسی هسته با متعلقات مربوطه برخوردار است. در آزمایشگاه تخصصی شماره دو نیز دستگاههای HPLCکروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، دستگاه کروماتوگرافی یونی، کروماتوگرافی گازی توام با طیف سنج جرمی و دستگاه های آنالیز حرارتی خدمات آزمایشگاهی متنوع ارائه میکنند. در آزمایشگاه تخصصی شماره 3 نیز دستگاه اسپکتروسکوپی جذب اتمی، پلاسمای جفت شده القائی، اسپکتروسکوپی مادون قرمز، طیف سنجی رامان و آنالایزر آماده به کار هستند و در آزمایشگاه تخصصی 4 نیز دستگاه XRD و دستگاه هایXRF ارائه خدمت دارند.
وی افزود: آزمایشگاه تخصصی 5 نیز میزبان دستگاه ماکرو ویو هضم، دستگاه مایکرو ویو سنتز، دستگاه HPLC، دستگاه کروماتوگرافی گازی، رئومتر، دستگاه آنالیز جیوه و آزمایشگاه تخصصی 6 میزبان دستگاه فلوسایتومتری است.
این فعال حوزه پژوهش و فناوری، ادامه داد: دستگاههای مذکور در آموزش و تحقیقات اکثر رشتههای علوم پایه و کشاورزی , و فنی مهندسی کاربردهای وسیعی دارد و در تجزیههای کمی و کیفی مواد، اندازهگیری بقایای سموم ، جداسازی ترکیبات موجود در نمونهها بکار گرفته می شود.
زجاجی، با اشاره به ارائه خدمات 27 آزمایشگاه تخصصی این مجتمع در شبکه آزمایشگاهی فناوریهای از سال 1399 عنوان کرد:.شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی بستر مناسبی را جهت معرفی و ارائه خدمات آزمایشگاهی در سراسر کشور فراهم آورده و علاوه بر آن با ارائه حمایتهای مالی و خدمات تعمیر و نگهداری تجهیزات و برگزاری دورههای آموزشی، روند رو به رشدی را در پیشرفت و دانش افزایی کشور ایجاد کرده است. جا دارد از زحمات عزیزانی که در این مجموعه مشغول به کار هستند وکمک شایانی به اهداف توسعه علمی کشور میکنند تشکر و سپاسگزاری ویژه داشته باشم.
مجتمع آزمایشگاهی زکریای رازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، از مراکز توانمند عضو شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی است که در استان تهران استقرار دارد و خدمات متنوع خود را در حوزههای مختلفی از علوم پایه، زیستفناوری، سلولی و مولکولی، مهندسی و فناوریهای راهبردی به دانشگاهیان، پژوهشگران، فناوران و فعالان صنعت ارائه میدهد.
فهرست تجهیزات، خدمات و روش آزمونهای مجموعه آزمایشگاههای تخصصی و تحقیقاتی مجتمع آزمایشگاهی زکریای رازی، در پایگاه اینترنتی شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی قابل مشاهده است.