به گزارش پایگاه خبرنگاری شبکه آزمایشگاهی کشور «تولید استروویت در حضور بایوچار به عنوان کود آهسته رهش فسفاته از پساب و فاضلابها» عنوان طرح پسادکتری مرضیه پیری است که با راهنمایی ابراهیم سپهر و حمایت بنیاد ملی علم ایران انجام داده است.
پیری، دانش آموخته دکتری تخصصی خاک شناسی دانشگاه ارومیه درباره این طرح توضیح داد: شواهد نشان داده است که فاضلابهای شهری دارای مقدار زیادی فسفر هستند، به طوریکه در تصفیه خانه ها قبل از رهاسازی آب در محیط زیست به دلیل اثرات جبران ناپذیر فسفر در آبهای سطحی از طریق پدیده سرشارسازی، این عنصر حذف می شود.
وی در ادامه بیان کرد: به دلیل محدودیت منابع سنگ فسفات در دنیا، بازیافت فسفر از فاضلاب برای تولید کود فسفاته یک مسیر امیدوارکننده است. کانی کریستالی استروویت هم یکی از کانی های کم محلول فسفر است که حاوی سه عنصر غذایی ضروری گیاه شامل نیتروژن، فسفر و منیزیم است.
این پژوهشگر در ادامه گفت: از آنجا که این کود فسفره حلالیت کمی دارد، در منابع علمی این کود را کود آهسته رهش می دانند که می تواند فسفر را به صورت تدریجی در اختیار گیاه قرار دهد و به کاهش هدر رفتن، تثبیت آن در خاک و بازیافت بالای کودهای فسفره در خاکهای کشور کمک کند.
وی تصریح کرد: به دلیل آنکه پساب ها غنی از فسفر هستند، باید پالایش آن قبل از ورود به محیط زیست در تصفیه خانه ها طی فرایندهای مختلف انجام شود. در سالهای اخیر در کشورهای مختلف جهان، توجه ویژهای به بازیابی عناصر به صورت کود از منابع غیرطبیعی به ویژه فاضلابها و پسابهای سرشار از فسفر شده است و با توجه به حجم بالای بقایای هرس انگور در استان آذربایجان غربی، تبدیل آنها به بایوچار فرصتی را برای بهبود حاصلخیزی خاک برای استفاده درازمدت عناصر را فراهم می کند.
پیری ادامه داد: علاوه بر این، بایوچار طبیعی از معدنی در شهرستان کوه بنان واقع در کرمان نیز تامین می شود. به دلیل آنکه فسفر در بسیاری از فعالیتهای صنعتی مانند تولید انواع داروهای پزشکی، نهاده های شیمیایی مورد استفاده در کشاورزی، خوراک دام، تولید مواد غذایی و شوینده ها به عنوان ماده افزودنی استفاده می شود، اهمیت ویژهای دارد و این تحقیق هم به دلیل اهمیت این موضوع انجام شد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: ما به دنبال طراحی رآکتوری برای استخراج فسفر بودیم، اما از آنجا که حمایتهای مالی بهقدر کفایت نبود، فقط در سطح پروپوزال، نمونه آزمایشگاهی تولید شد. در عین حال، تمامی فرایند آزمایشگاهی مورد نیاز این طرح را با توجه به تجهیزات در دسترس، طراحی کردیم تا برای امکانات مشکلی نداشته باشیم.
آزمایشگاه مرکزی دانشگاه ارومیه از سال 1399 به عضویت شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی درآمده است و خدمات خود را از طریق این سامانه، به مخاطبان سراسر کشور ارائه میکند.
فهرست خدمات، تجهیزات و روش آزمونهای این مجموعه آموزشی و آزمایشگاهی در پایگاه اینترنتی شبکه آزمایشگاهی کشور قابل مشاهده است.