به گزارش پایگاه خبری شبکه آزمایشگاهی کشور ، کارشناسان، رکن اصلی و یکی از اثرگذارترین عناصر فعال در مجموعههای آزمایشگاهی و تحقیقاتی هستند که میتوانند زمینهساز اثرگذاری آزمایشهای دقیق در پژوهشها، کمک به توسعه ارتقا آزمایشگاهها و ارائه خدمات آزمایشگاهی کارآمدتر شوند.
شبکه آزمایشگاهی کشور، ناظر به همین نقش آفرینی اثرگذار و با هدف شناسایی، تشویق و حمایت از کارشناسان توانمند و متخصص آزمایشگاهها، هر ساله کارشناسان مراکز عضو را ارزیابی میکند.
بر اساس ارزیابی سال 1402 شبکه آزمایشگاهی خانم مهندس رقیه نعمتی، مسئول آزمایشگاه آنالیز حرارتی و خواص فیزیکی پودر، در پژوهشکده سرامیک پژوهشگاه مواد و انرژی در جمع کارشناسان منتخب قرار گرفت.
این فعال حوزه آزمایش و پژوهش، درباره پیشینه فعالیت خود در حوزه آزمایشگاهی عنوان کرد: دانش آموخته رشته مهندسی مواد در مقطع کارشناسی و رشته بیومواد در مقطع کارشناسی ارشد، از دانشگاه علم و صنعت ایران هستم. پایان نامه کارشناسی ارشد خود را به طور مشترک با پژوهشگاه مواد و انرژی انجام دادم و از همان سال در پژوهشگاه مواد و انرژی، به عنوان کارشناس پژوهشی مشغول به کار شدم.
نعمتی، با اشاره به دستاوردهای پژوهشی در مدت فعالیت علمی، پژوهشی و تحقیقاتیاش افزود: تعداد 11 مقاله ISI، نتیجه تلاشهای پژوهشی با H-index = 7 بوده است. به موازات پروژه های پژوهشی، کار با دستگاههای مختلف آنالیز مواد، از جمله XRD، luminescence spectrometer، Zetasizer ، STA و دیلاتومتری را نیز تجربه کرده ام.
وی، با اشاره به فعالیت فعلی خود در پژوهشگاه مواد و انرژی گفت: در حال حاضر، مسئول آزمایشگاه آنالیز حرارتی و خواص فیزیکی پودر، در پژوهشکده سرامیک پژوهشگاه مواد و انرژی هستم. کارشناس و اپراتور دستگاه های آزمایشگاههای مذکور هستم. به طور کلی کار با دستگاههای آنالیز مواد بسیار حساس بوده و نیاز به اطلاعات اولیه کافی در مورد ماده مورد نظر، برای انجام آنالیز دقیق با نتیجه کارآمد دارد. برای ایمنی کار با مواد مورد آنالیز، برای اپراتور و حتی برای جلوگیری از آسیب رسیدن به دستگاهها، حساسیتهای خاص وجود دارد.
کارشناس آزمایشگاه آنالیز حرارتی پژوهشگاه مواد و انرژی درباره نقش کارشناسان آزمایشگاهها در ارتقای کیفیت پژوهشها عنوان کرد: کارشناسانی که در حوزه آنالیز مواد با دستگاهها کار میکنند، با بهکارگیری دانش، تجربه و دقت خود، اثری مستقیم بر روی نتایج به دست آمده دارند و نتایج آنالیز، که تبدیل به دادههای پژوهش می شوند، بر روی کیفیت پژوهش، قطع به یقین، اثرگذار خواهد بود.
نعمتی، با تأکید بر اینکه دانش و تجربه کارشناسان، اثری مستقیم بر کیفیت آزمایشها دارد، ادامه داد: از این رو، بهبود مستمر ، باید دغدغه کارشناسان باشد. به روزرسانی دانش از طریق مطالعه، شرکت در کارگاههای آموزشی و تعامل با کارشناسان دیگر و پژوهشگران، میتواند به این امر کمک شایانی کند.
وی درباره نقش شبکه آزمایشگاهی در ارتقای کار پژوهشگران و دانشگاهیان، با دسترسی بهتر به خدمات آزمایشگاهی استاندارد، گفت: شبکه آزمایشگاهی کشور، خانواده بزرگ آزمایشگاهی به وسعت ایران است، که خودم و آزمایشگاه مرکزی را جزوی از این خانواده بزرگ میدانم. شبکه آزمایشگاهی توانسته حلقه های جدای یک زنجیر را به هم اتصال بدهد و پژوهشگران، با مساعدتهای شبکه، می توانند از مراکز آزمایشگاهی سراسر کشور استفاده کنند.
وی با اشاره به اهمیت کار شبکه آزمایشگاهی و حمایت از کارشناسان عنوان کرد: شبکه آزمایشگاهی ، با برگزاری کارگاههای تخصصی و گردهماییهای دوره ای برای ارتقا و تبادل دانش و تجربه کارشناسان گام مهمی بردارد. از مدیران و همکاران محترم شبکه، که در طی یک دهه با همت والا و سعه صدر، توانسته اند در پیشبرد اهداف شبکه موفق باشند، تشکر و قدردانی میکنم و آرزوی موفقیت روزافزون دارم.
گفتنی است، پژوهشگاه مواد و انرژی، از مراکز ممتاز شبکه آزمایشگاهی کشور است که با آزمایشگاههای متعدد و تجهیزات متنوع، خدمات متنوعی را در پروژهای تحقیقاتی و صنعتی در حوزه های مهندسی مواد و متالورژی، سرامیک، نسوز، بیومواد، نانونواد، محیط زیست ، انرژیهای نو و تجدید پذیر و ارائه میدهد.
فهرست تجهیزات، خدمات و روش آزمونهای آزمایشگاهی پژوهشگاه مواد و انرژی در پایگاه اینترنتی شبکه آزمایشگاهی قابل مشاهده است.