به گزارش پایگاه خبری شبکه آزمایشگاهی کشور، نقش و جایگاه رابطین آزمایشگاهها، نقشی کلیدی و بیبدیل در توسعه ارتباط میان مراکز آزمایشگاهی با مخاطبان، آزمایشگاهها و پژوهشگران است.
بر همین اساس، شبکه آزمایشگاهی کشور، هر ساله عملکرد رابطین را مورد ارزیابی قرار میدهد و برترینها را معرفی و تقدیر میکند. بر اساس ارزیابی سال 1402 شبکه آزمایشگاهی کشور، آقای محمد یزدی رابط مرکز تحقیقات علوم و مهندسی مواد، در جایگاه ششم رابطین برتر قرار گرفته است.
این فعال حوزه پژوهش و فناوری درباره فعالیتهایش در عرصه آزمایشگاهی، توضیح داد: کارشناس ارشد مهندسی مواد با گرایش شناسایی و انتخاب مواد از دانشگاه صنعتی مالک اشتر هستم، تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی در رشته مهندسی مواد آغاز کردم و با علاقه فراوان به حوزه مواد و متالورژی، در مقطع کارشناسی ارشد به پژوهش در زمینه خواص مکانیکی و ساختاری فلزات پیشرفته پرداختم.
یزدی، در ادامه افزود: فعالیت من در فضای آزمایشگاهی از دوران تحصیل در مقطع کارشناسی آغاز شد. به عنوان دستیار پژوهش در آزمایشگاه متالورژی دانشگاه، فرصت مشارکت در پروژههای تحقیقاتی مختلف را پیدا کردم. پس از فارغالتحصیلی، به آزمایشگاه مرکز تحقیقات علوم و مهندسی مواد پیوستم و هماکنون به عنوان کارشناس و مسئول سیستم تضمین کیفیت در این مجموعه فعالیت میکنم. وظیفه من نظارت بر فرآیندهای آزمایشگاهی، اطمینان از رعایت استانداردهای بینالمللی و بهبود مستمر سیستمهای کیفیت است.
رابط آزمایشگاه مرکز تحقیقات علوم و مهندسی مواد، کار در فضای آزمایشگاهی را ترکیبی از فرصتها و چالشها دانست و افزود: کار این محیط نیازمند دقت و تمرکز بالا، رعایت دقیق پروتکلها و استانداردها، و همچنین توانایی حل مسائل پیچیده است. از سوی دیگر، امکان کشف و نوآوری، ارتباط با پیشرفتهای علمی روز دنیا و مشارکت در بهبود فرآیندها و محصولات صنعتی، از جنبههای جذاب این حوزه است. این فعالیت به من اجازه میدهد تا با تلفیق دانش تئوری و عملی، در پیشبرد صنعت و فناوری کشور سهیم باشم.
یزدی، یا اشاره به ضرورت رعایت الزامهای مختلف برای فعالیت در آزمایشگاه، عنوان کرد: رعایت استانداردهای ایمنی و بهداشت حرفهای، از اولویتهای اصلی است. دانش تخصصی بهروز، آشنایی با تجهیزات پیشرفته و نرمافزارهای تحلیل داده، و توانایی تفسیر نتایج آزمایشها ضروری است. همچنین، مهارتهای نرم مانند ارتباط مؤثر، کار تیمی، مدیریت زمان و توانایی مستندسازی دقیق یافتهها نیز بسیار حائز اهمیت هستند. تعهد به اخلاق حرفهای و امانتداری در نقل و انتقال اطلاعات نیز از الزامات اساسی است.
این فعال حوزه آزمایش و پژوهش با بیان اینکه پیشرفت و کارآمدی بیشتر، نیازمند یادگیری مداوم و همگام شدن با پیشرفتهای علمی و فناورانه است، ادامه داد: شرکت در دورههای آموزشی، کارگاهها و کنفرانسها میتواند به افزایش دانش و مهارت کمک کند. رعایت دقیق استانداردها، دقت در انجام آزمایشها، و مستندسازی صحیح نتایج از الزامات این شغل است. از سوی دیگر، پرهیز از انجام کارهای عجولانه و بدون برنامه، عدم اشتراکگذاری اطلاعات محرمانه، و اجتناب از بیدقتی در ثبت دادهها از نبایدهایی است که باید مد نظر قرار گیرد. همچنین، تقویت مهارتهای ارتباطی و همکاری با همکاران میتواند به بهبود عملکرد فرد و مجموعه کمک شایانی کند.
وی با اشاره به عوامل ماندگاری و موفقیت در عرصه تحقیقات و آزمایشها، عنوان کرد: محیط کاری حمایتی که فضای رشد و یادگیری را فراهم کند، در این موفقیت نقش بسزایی دارد. مدیران با رویکردهای انگیزشی و حمایتی میتوانند به افزایش بهرهوری و رضایت شغلی کمک کنند. همکاران با همکاری و تبادل تجربهها، زمینهساز توسعه مهارتها میشوند. تجربه و تخصص فردی نیز از عناصر کلیدی است. همچنین، تعهد به اصول اخلاقی، مسئولیتپذیری و داشتن نگرش مثبت در برابر تغییرات و نوآوریها، به حفظ و ارتقای جایگاه حرفهای کمک میکند.
مجموعه آزمایشگاهی مرکز تحقیقات علوم و مهندسی مواد، از مراکز ممتاز عضو شبکه آزمایشگاهی کشور است که در استان قم استقرار دارد و با گواهی ایزو 17025، خدمات آنالیز حرارتی، آنالیز فازی، تجهیزات آزمونهای خواص مکانیکی پیشرفته، آزمونهای خوردگی و بسیاری از خدمات آزمایشگاهی دیگر را ارائه میدهد.
فهرست تجهیزات، خدمات و روش آزمونهای مرکز تحقیقات علوم و مهندسی مواد، در پایگاه اینترنتی شبکه آزمایشگاهی کشور، قابل مشاهده است.