آزمایشگاه فیزیولوژی مولکولی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با تمرکز بر تحلیل تخصصی ترکیبات گیاهی، اندازه‌گیری دقیق هورمون‌ها و عناصر زیستی و خدمات پیشرفته کروماتوگرافی، به پژوهشگران و دانشگاهیان حوزه کشاورزی و گیاهی، خدمات ارائه می‌دهد.

به گزارش پایگاه خبری شبکه آزمایشگاهی کشور، زهرا نصراللهی خشکبار، مدیر آزمایشگاه فیزیولوژی مولکولی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، با اشاره به سابقه فعالیت مجموعه گفت: پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی فعالیت خود را از سال ۱۳۷۹ آغاز کرده و به تدریج از یک مؤسسه به پژوهشکده و سپس به پژوهشگاه تبدیل شده است. این مجموعه اکنون دارای سه شعبه در تبریز، رشت و اصفهان است که به ترتیب در حوزه صنایع غذایی، بیوتکنولوژی جانوری و متابولیت‌های ثانویه فعال هستند.

 

خدمات تحلیلی متنوع و ارتباط گسترده با مراکز تحقیقاتی

به گفته مدیر این آزمایشگاه، بخش فیزیولوژی مولکولی به‌عنوان قدیمی‌ترین بخش این پژوهشگاه، به‌طور تخصصی در زمینه آنالیز اثرات تنش‌های محیطی بر گیاهان، شناسایی مکانیسم‌های فیزیولوژیکی، و بررسی ترکیبات با ارزش گیاهی فعالیت می‌کند. از جمله خدمات این آزمایشگاه می‌توان به اندازه‌گیری اسیدهای چرب، اسانس‌ها، اسیدهای آمینه، هورمون‌های گیاهی، ترکیبات فنلی، قند محلول، پرولین، انتوسیانین و عناصر معدنی اشاره کرد.

 

 

نصراللهی، با اشاره به دستگاه‌های کلیدی این بخش افزود: برای آنالیزهای تخصصی از دستگاه GC-MS-MS جهت شناسایی کیفی ترکیبات، GC-FID برای اندازه‌گیری اسیدهای چرب و HPLC با دتکتورهای UV، RI و FL برای تحلیل هورمون‌ها، اسیدهای آمینه، قندها و ترکیبات مشابه استفاده می‌شود. همچنین دستگاه IC برای تعیین دقیق آنیون‌ها و کاتیون‌ها مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد.

 

فرآیند استاندارد خدمت‌رسانی و تعاملات بین‌المللی

مدیر آزمایشگاه آزمایشگاه فیزیولوژی مولکولی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی درخصوص فرآیند دریافت و تحلیل نمونه‌ها توضیح داد: پس از ثبت درخواست خدمت، نمونه‌ها مطابق پروتکل‌های استاندارد دریافت و پس از آنالیز، نتایج به‌صورت ایمیل یا کتبی برای متقاضیان ارسال می‌شود. به گفته او، این آزمایشگاه علاوه بر خدمت‌رسانی داخلی، در موارد متعدد، نمونه‌های گیاهی یا DNA و RNA را با استفاده از دستگاه فریز درایر آماده و برای همکاری‌های بین‌المللی ارسال کرده است.

 

پژوهش روی گلرنگ و مریم‌گلی؛ از اصلاح ژنتیکی تا آنالیز آنتی‌اکسیدان‌ها

این فعال حوزه آزمایش و پژوهش، همچنین از اجرای دو پروژه نمونه خبر داد و افزود: در پروژه نخست، درصد اسیدهای چرب مختلف گلرنگ به‌منظور انتخاب ژنوتیپ‌های برتر برای اصلاح و تولید رقم روغنی با کیفیت بررسی شد. در پروژه دوم، ترکیبات اسانس و عصاره ریشه گونه‌های مختلف مریم‌گلی که از رویشگاه‌های طبیعی در استان قزوین جمع‌آوری شده بودند، با استفاده از GC/MS شناسایی و اثرات آنتی‌اکسیدانی آن‌ها تحلیل شد.

 

مدیر این آزمایشگاه، با اشاره به برگزاری دوره‌های آموزشی نیز گفت: یکی از مهم‌ترین کارگاه‌های این بخش، «آشنایی با اصول، عملکرد و نحوه کار با دستگاه HPLC» است که در آن مفاهیمی چون اصول کروماتوگرافی، انواع ستون‌ها، دتکتورها، فیلترها و حلال‌ها آموزش داده می‌شود.

 

نصراللهی با اشاره به عضویت این مجموعه در شبکه آزمایشگاهی کشور از سال ۱۴۰۰ افزود: شبکه آزمایشگاهی بستر مناسبی برای تعامل مؤثر با دانشگاهیان، پژوهشگران و شرکت‌های دانش‌بنیان فراهم کرده است. ارتباط ما با این شبکه بسیار مثبت بوده و معتقدیم ارتقای بیشتر آن در گرو توسعه ارتباطات اعضا، آموزش‌های تخصصی و تقویت زیرساخت‌های دیجیتال است.

 

آزمایشگاه فیزیولوژی مولکولی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، از مراکز با سطح فعال عضو شبکه آزمایشگاهی کشور است که در استان البرز استقرار دارد و خدمات آزمایشگاهی متنوعی را در حوزه‌های بیوتکنولوژی کشاورزی، آنالیز ترکیبات گیاهی، شناسایی هورمون‌ها، آموزش پیشرفته دستگاه‌های کروماتوگرافی و تحلیل تخصصی اثر تنش‌های غیرزیستی و ... ارائه می‌دهد.

 

فهرست تازه‌ترین رویدادها، تجهیزات، خدمات و روش آزمون‌های این مجموعه آزمایشگاهی و تحقیقاتی، در پایگاه اینترنتی شبکه آزمایشگاهی کشور قابل مشاهده است.

کلمات کلیدی : شبکه آزمایشگاهی

ارسال نظر

پاسخ به نظــر بازگشت به حالت عادی ثبت نظر

نظر شما
security code