صفحه اصلی

امسال با برگزاری کارگاه‌های آموزشی و تأکید بر استفاده از روش‌های محاسبات عدم قطعیت در مراکز آزمایشگاهی عضو شبکه فناوری‌های راهبردی، مشارکت در کارگاه بین‌المللی مقایسات بین آزمایشگاهی اندازه‌گیری نانوذرات که در پارک علمی تایلند در بانکوک برگزار می‌شود پررنگ‌تر شد.

آزمون‌های مهارت و مقایسات بین آزمایشگاهی یکی از ابزارهای کارآمد برای بررسی صحت و دقت نتایج به دست آمده از انجام آزمون‌ها و تضمین کیفیت نتایج در آزمایشگاه‌ها محسوب می‌شوند که این روش‌ها مطابق با استاندارد 17025 ISO / IEC تعریف شده است. در این روش با مقایسه نتایج به دست آمده از دستگاه‌ها و آزمایشگاه‌های مختلف، درستی عملکرد آزمون سنجیده می‌شود تا در صورت اختلاف غیرقابل قبول در نتایج ارائه شده، اقدام اصلاحی روی دستگاه انجام شود.

 

به گفته احمد ظهیر میردامادی دبیر اجرایی گروه اعزامی از ایران محصول آزمایشگاه محصول نهایی نیست و باید صحه‌گذاری شود و مراکز آزمایشگاهی باید توانایی پاسخ صحیح به متقاضی را از هرنظر داشته باشند.

میردامادی در برنامه امسال با ارائه موضوع اهمیت مقایسه بین آزمایشگاهی در استقرار 17025 ISO / IEC  به این مهم می‌پردازد.

 

 

تجهیزات مورد آزمون در این برنامه TEM و SPM است که از نانوذرات طلا با ابعاد 20، 60 و 80 نانومتر به منظور انجام این مقایسه بین آزمایشگاهی استفاده شد. این مقایسات براساس دستورالعمل‎ها و رویکردهایی که از تایلند فرستاده شده بود انجام شد. با تشکیل کارگروه‌ها و به اشتراک‌گذاری دانش و تجربیات افراد، امسال هماهنگی بیشتری بین مراکز آزمایشگاهی شرکت‌کننده وجود داشت. در این رابطه برای پیدا کردن نرم‌افزار مورد نیاز افراد به آنها کمک شد، همچنین متن اصلی دستورالعمل‌ها ترجمه و با فرمت یکسان در اختیار کارشناسان آزمایشگاه قرار گرفت.

در این راستا کارگاه دوروزه با موضوع روش محاسبه عدم قطعیت نیز در کارگروه SPM  برگزار شد که به کسب دانش آنها در این زمینه کمک کرد.

 

مرکز خدمات آزمایشگاهی دانشگاه صنعتی شریف، آزمایشگاه مرکزی دانشگاه شهید بهشتی، پژوهشگاه مواد و انرژی و پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران در این کارگاه بین‌المللی شرکت می‌کنند.